· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Een duister gilde

 Reeks:

 Het Huis Elfae

 Auteur:

 Mariëtte Aerts

 Aantal blz.

 365

 Illustrator:

 (omslag) JeRoen Murré

 ISBN:

 9789051161212

 Uitgever:

 De Vier Windstreken

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 fantasy, magie, machtsstrijd

 Prijs: €

 14,95

 

 

Dit is het derde deel van de trilogie over het Huis Elfae.

Ailinn, die door haar oom uit haar huis verjaagd is en op tocht door het land al heel wat meegemaakt heeft, is zo boos omdat ze nog geen lessen in magie mag krijgen, dat ze samen met de magiër Odis naar het magische eiland Faedra trekt. Ze stamt zelf af van de fae en wil wel wat meer te weten komen over hun leefwijze. Voor Odis is zij zijn toegangskaartje, zonder haar kan hij niet op het eiland geraken. Maar hij bereikt zijn doel niet, Ailinn moet voor hem een boodschap overbrengen. Daarna ontvangt ze echter een oude grimoire, een boek vol spreuken van een van haar voorouders. Eerst durft ze het boek niet aannemen, haar voorouder Selene was een spreukenzinger van duistere magie en ze wil zelf die fout niet maken. Maar de fae overtuigen haar van de waarde van het boek, de spreuken zijn immers niet duister, alleen hoe en wanneer je ze gebruikt. Ailinn raakt overtuigd van de kracht van het boek en vertrekt naar huis. Ze wil naar haar vader en samen met hem wil ze proberen hun huis weer in handen te krijgen. Onderweg ontmoet ze nog oude bekenden die haar begeleiden, en hoe dichter ze bij huis komt, hoe meer wezens zich bij haar aansluiten. Het belooft een zware strijd te worden om te voorkomen dat het duistere gilde werkelijkheid wordt.

Na ‘Dragans List’ en ‘De spreukenzinger’ volgt hier het laatste deel van de trilogie. Ailinn is in de loop van haar avonturen veel sterker geworden, bewuster van zichzelf en van de magie die ze in zich heeft. Tijdens haar nieuwe avonturen beseft ze pas volledig hoe sterk haar magische krachten zijn. Dat zelfbewustzijn maakt haar sterk, doet haar beslissingen nemen die levensbelangrijk zijn, niet alleen voor haar maar voor heel Omnia. Haar belevenissen op het eiland Faedra worden heel gedetailleerd beschreven. Het is een eiland vol verrassingen, vol speelsheid en lieflijkheid. De fae zijn levensgenieters die niet beseffen hoe duister het er in de rest van de wereld aan toe kan gaan. Ze leven in een sprookjesachtige fantasiewereld waar weinig wezens tot toegelaten worden. Samen met Ailinn kan je verwonderd genieten van deze omgeving en zijn eigenaardigheden. Toch is dit bezoek niet alleen een tussendoortje, het wordt uiteindelijk heel bepalend voor Ailinns toekomst. Door het krijgen van de grimoire van Selene wordt er een zware last op haar schouders geplaatst. Ze moet voor zichzelf uitmaken hoe ver ze kan en mag gaan met die duistere magie. Is het een vloek of is het een zegen? Die voortdurende twijfel blijft knagen, tot ze in de strijd om haar huis duidelijk kiest. Boeiend is ook dat je niet alleen de tocht van Ailinn volgt, maar ook wat er allemaal gebeurt in haar vroegere huis, of bij de magiërsgilde, of bij haar vader en zijn kleine leger. Zo volg je alle gebeurtenissen in het hele land en voel je de stijgende spanning en onrust. Als lezer weet je zoveel meer dan de verschillende personages, wat het nog spannender maakt.
Dit is een fantasierijk verhaal vol verrassende personages, die levensecht voorgesteld worden en je fantasie stimuleren. Heel de wereld van Omnia wordt prachtig in beeld gebracht tijdens de belevenissen van Ailinn. De goed gedoseerde spannende momenten houden de vaart in het verhaal. De trilogie wordt uiteindelijk afgesloten met een spetterende finale, de onvermijdelijke strijd tussen goed en kwaad. Een sterke fantasy-trilogie die geloofwaardig blijft tot het einde.

 

Mik Ghys
december 2009 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 januari, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010