· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De terugkeer van Melisse

 Reeks:

 

 Auteur:

 Per Nilsson

 Aantal blz.

 176

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789047701804

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Engels: Femke Blekkingh-Muller

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 The Return of Hjärtans Fröjd

 AVI:

 9

 Thema’s:

 opgroeien, leven, relaties

 Prijs: €

 16,95

 

 

In 'De geur van Melisse' moest het hoofdpersonage zijn leven weer in handen nemen na een alles overheersende, niet beantwoorde liefde.
Nu, in 'De terugkeer van Melisse', is hij een jaar ouder (17). Zijn leven gaat verder: zijn vrienden, zijn leven met zijn moeder en zijn zusje, zijn schoolleven, de meisjes, het lijkt allemaal te lukken. Tot zij weer in zijn leven komt. Eerst ruikt hij de frisse geur van citroen in de bus, en wat later hoort hij haar naam in een liedje. Als het die avond dan ook nog volle maan is, zoals het was een jaar eerder op de bewuste avond van hun (eerste en laatste) ontmoeting, dan zijn deze drie tekenen voldoende voor hem om de zoektocht aan te vangen. Een obsessieve zoektocht die niet zo simpel lijkt te verlopen en wel heel verrassend uitdraait ... Zijn leven zal nooit meer zijn als voorheen.

Nilsson is een meesterverteller. Elke keer vindt hij een origineel uitgangspunt om zijn verhaal te vertellen en verrast hij zijn lezers. Hij weet zich perfect in te leven in het leven van jongeren en geeft hun ervaringen, overpeinzingen en twijfels weer  in aangrijpende verhalen. Daarbij schuwt hij de lichte filosofie over het leven niet en zet hij zijn lezers ook aan het denken.
Deze keer is het niet minder.
In het begin zet hij wat 'vertelbakens' uit die omgeven zijn door mysterie. Deze geven het verhaal een spanning mee die je niet loslaat. Tegen wie vertelt het hoofdpersonage zijn verhaal? Wie onderbreekt het vele keren met telefoontjes en steentjes tegen het raam? ... De chronologische structuur van de laatste 12 dagen is helder en al even meeslepend.
Eens het verhaal op gang komt, en de mysteries of vragen een voor een opgelost worden, laat het je niet meer los. Voorspelbaar is het nooit, aangrijpend des te meer.
De hartverscheurende afloop verrast je, hoewel je het had kunnen zien aankomen door enkele subtiele aanwijzingen.
De woorden nemen je mee in de vele zoekpogingen, gedachten en twijfels van het hoofdpersonage. Je leeft je moeiteloos in met een grote dosis sympathie.
Zijn het zijn keuzes die zijn levensloop bepalen en hem terugbrengen bij het meisje van een jaar geleden? Of toevallige samenlopen van omstandigheden? Aan de lezer om het te bepalen. En om met die gedachten ook te reflecteren over zijn eigen leven.

Het einde van dit boek heeft verschillende raakpunten met het vorige. Misschien mogen we dan hopen dat er nog een derde boek zal verschijnen?...
Maar mag het dan, excuseer mij de vraag die niet terzake doet aan de inhoud van het boek zelf, met een gepaste omslag zijn? Want de banale 'chicklit'-foto op deze omslag sluit in de verste verte niet aan bij de inhoud ervan. Misschien een commerciële overweging of tactiek? Maar jammer in elk geval!

 

Eric Vanthillo                                                                                               
december 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 januari, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010