· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Leopold Leeuw

 Reeks:

 

 Auteur:

 Loes Hazelaar

 Aantal blz.

 64

 Illustrator:

 Nanne Meulendijks

 ISBN:

 9789020981964

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 7

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 dieren, leeuwenkoning, verhalen

 Prijs: €

 14,95

 

 

Leopold, een erg luie leeuw, is de koning van alle dieren in het verre Afrika.
Snurken kan hij als de beste. Want dat klinkt heel machtig. Maar het onthouden van de tien belangrijke staatszaken gaat hem wat moeilijker af. Die heeft zijn vader dan ook net voor zijn dood in een dikke apenbroodboom gekerfd. En zo lukt het Leopold toch nog enigszins om te regeren over het land en de dieren.

In dit (voor)leesboek lees je drie fantasierijke verhalen met een grote dosis humor over Leopold en zijn aanhang.
In het eerste verhaal komt Salsa, een tamtam-antilope, hem opzoeken. Zij brengt hem de wens over van de Afrikaanse Antilopenbond om geen antilopen meer op te eten. Tot groot ongenoegen van de andere leeuwen. Maar Leopold kan haar op andere gedachten brengen. En dan is het de hoogste tijd om weer te gaan rusten...
In het tweede verhaal verliest Leopold zijn kroon en wordt dus aan zijn hoedanigheid van koning getwijfeld. Een koninklijke kroonquiz zal soelaas brengen. Wie wordt de nieuwe koning? Kwasi of Leopold? Na afloop van de quiz ronkt Leopolds koninklijke gesnurk weer door de Afrikaanse nacht.
In het laatste verhaal besluit het welpje Onne weg te lopen. Want zijn verjaardag wordt nooit gevierd. Maar eind goed, al goed, ook hier eindigt het verhaal weer met een deugddoende slaap.

De verhalen zitten vol fantasie en grappen, maar de omvangrijkheid ervan ondermijnt de vertelkracht. Je aandacht gaat snel verslappen bij de vele randsituaties. De dieren zijn herkenbaar maar allemaal wat eenduidig.
De vele kleurrijke illustraties verluchten het verhaal met humor en veel joligheid. Zij balanceren tussen realiteit en fantasie.

 

Eric Vanthillo
december 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 januari, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010