· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Fluit zoals je bent

 Reeks:

 

 Auteur:

 Edward van de Vendel (samenstelling)

 Aantal blz.

 112

 Illustrator:

 Carll Cneut

 ISBN:

 9789058385727

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 poëzie, dieren als mensen, fantasie

 Prijs: €

 26,95

 

 

Edward van de Vendel verzamelde een kanjer van een bundel bij elkaar met allemaal hedendaagse gedichten over en rond dieren.
Hans Andreus, Gerda Dendooven, Ed Fanck, Geert De Kockere, Joke van Leeuwen, Bart Moeyaert, Annie M.G. Schmidt, André Sollie, Toon Tellegen en nog veel meer dichters, zij passeren allemaal de 'beestenrevue'.
De gedichten van van de Vendel zelf werden gekozen door Carll Cneut.

Het geheel is erg gevarieerd. Zowel speelse gedichten waarmee met taal wordt gejongleerd als gevoelige verzen met diepere lagen, zowel korte en verrassende gedichtjes als langere en verhalende verzen, soms speels rijmend en ritmisch maar even vaak ook niet.
De titel (een zin uit het gedicht 'Lied' van André Sollie) vat het geheel perfect samen:  “Elke vogel zingt zijn lied... Ieder spreekt zijn eigen taal... Dus praat en zing en dans en fluit zoals je bent.”
Haast alle gedichten hebben wel gemeen dat zij een indringende afspiegeling zijn van de mensenwereld met al zijn kleine en grote 'kantjes'.
Deze metaforen worden extra versterkt door de schitterende prenten van Cneut. Hij illustreert niet alleen, maar versterkt de gedichten door in zijn tekeningen fantasierijke details toe te voegen. Elke prent is haast als een miniatuur. De manier hoe hij zijn dieren telkens aankleedt en zacht inkleurt en ook hoe hij treffende emoties weergeeft, het trekt je aandacht en nodigt je uit om telkens weer terug te gaan grasduinen in dit mooie lees- en kijkboek.
Dankzij de uitgekiende vormgeving door quod. wordt de kijker als het ware verwend: De luchtige bladschikking, het lettertype, de beschilderde tussenpagina's met telkens een zin uit het volgende gedicht, zij doen elk gedicht en elke illustratie volledig tot zijn recht komen.

Vandaar, wegens het perfecte samenspel tussen gedichten, illustraties en vormgeving, een flinke aanrader!

 

Eric Vanthillo                                                                                               
december 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 januari, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010