· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Cold Skin

 Reeks:

 

 Auteur:

 Steven Herrick

 Aantal blz.

 276

 Illustrator:

 (omslag) Ted Mead/Getty Images

 ISBN:

 9789047702047

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Engels: Tjalling Bos

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Cold Skin

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Australië, afgelegen dorp, moord, liefde

 Prijs: €

 14,50

 

 

Een klein mijnstadje, ergens in Australië. Iedereen kent iedereen, de mijnwerkers komen op vrijdag hun loon opdrinken in de plaatselijke kroeg, de jeugd heeft weinig mogelijkheden en onderliggende spanning tussen de bewoners is haast lijfelijk aanwezig. Dan wordt er het lichaam gevonden van een meisje uit het stadje. Er zijn heel wat mogelijke verdachten. Sommigen hebben zo hun eigen idee en willen het recht in eigen handen nemen.

Ook deze keer slaagt de auteur er in om in korte zinnen, zonder uitwijdingen, zonder een woord teveel, een bijzondere sfeer te scheppen. Ook de speciale bladschikking draagt bij tot deze aparte sfeer. De zinnen staan niet in een doorlopende tekst, maar elke zin begint op een nieuwe regel en wordt dan nog eens verdeeld over twee of meer regels. Deze korte, krachtige zinnen maken het verhaal nog een stuk sterker.
Het verhaal wordt verteld in de ik-vorm; maar springt constant over van het ene naar het andere personage. In eerste instantie lijkt dit verwarrend, maar eens de lezer mee is met het verhaal, verplaatst de lezer zich heel gemakkelijk van het ene naar het andere personage. Een aantal elementen uit het verhaal worden daardoor ook verwoord vanuit een verschillend personage en zodoende krijgt de lezer een erg scherp beeld van de personages en de gebeurtenissen.
Voor een lezer uit onze streken zijn sommige elementen minder gekend. Zo wordt er regelmatig verwezen naar een oorlog in de buurt, maar het wordt niet duidelijk om welke oorlog het gaat. Dat is voor het verhaal en de typering van de personages wel erg belangrijk maar heeft verder geen invloed op het begrijpen van het verhaal en dus niet storend voor de lezer.
Een bijzondere leeservaring die smaakt naar meer! Beslist een aanrader.

 

Pol Van Damme
november 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 januari, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010