· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Spik en Spek leesbox 4

 Reeks:

 Spik en Spek

 Auteur:

 Marijke Bouwhuis, Anne Wyckmans,
 Marja Mulder, Anneriek van Heugten

 Aantal blz.

 36 per titel

 Illustrator:

 Frieda Van Raevels

 ISBN:

 9789059325418

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 7

 Originele titel:

 

 AVI:

 4 - 5

 Thema’s:

 vriendschap, bos, helden, weglopen, helpen,

 verliefd, dik, zoektocht

 Prijs: €

 44,75

 

 

Deze box bevat zes vrolijke leesboekjes voor de leesniveaus AVI 4 en 5. Spik en Spek zijn dikke vrienden en beleven heel wat in het bos waar ze wonen.
In ‘Echte helden’ komen Spik en Spek helpen wanneer het hol van tante Taan onder water loopt. Iedereen is fier op hen.
Verliefdheid duikt op in ‘Vlinders voor Spek’, die niet weet wat er met hem gebeurt als hij een heel mooi rattenmeisje ziet. Deze roze prinses bezorgt hem kriebels in zijn buik.
Vervelen doen Spik en Spek zich nooit. In ‘De zwemput’ graven ze hun eigen zwembad wanneer het veel te heet is om iets anders te doen dan zwemmen.
Wanneer Spek te dik wordt, neemt Spik in ‘Spek voor mijn bek’ het initiatief om hem meer te laten sporten.
Weglopen doet Spik in ‘Spik wil weg’. Ze is het gezeur van haar moeder beu en wil weg, maar Spek wil haar niet alleen laten gaan. Er zit niets anders op dan mee te gaan.
Vervelen kan echt niet, dus zorgt Spik in ‘Speuren maar!’ voor een speurtocht in het bos voor Spek. Maar er loopt iets mis want plots zijn de opdrachten verdwenen…

Elk verhaaltje is vlot en duidelijk geschreven. Eenvoudige dialogen zorgen voor genoeg vaart in elk verhaal. De gebeurtenissen liggen dicht bij de leefwereld van de lezers, zodat ze geen moeite hebben met de belevenissen van deze twee vrienden. Hoewel verschillende auteurs aan deze boekjes gewerkt hebben, is er toch een duidelijke eensgezindheid over de karakters en handelingen van de personages. Het valt helemaal niet op dat zoveel verschillende schrijvers hun fantasie hebben losgelaten op dit duo. De zachtgekleurde illustraties sluiten perfect aan bij de tekst, zodat de lezer helemaal in het verhaal kan duiken. Achteraan staan nog enkele ‘Spik en Spel’-oefeningen. Daarin wordt getest hoeveel de lezer onthouden heeft van het verhaal, of de verhaallijn duidelijk is en of details onthouden werden. Zinnen zoeken, zinnen kiezen, waar of niet waar en kiezen wie wat deed: allemaal testjes voor de concentratie en het doorzicht in een verhaal. Zo bieden deze boekjes nog meer dan alleen maar mooie verhalen.

 

Mik Ghys
november 2009 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 december, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009