· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 In de val

 Reeks:

 

 Auteur:

 Gemma Malley

 Aantal blz.

 271

 Illustrator:

 (omslag) Peter de Lange

 ISBN:

 9789049923594

 Uitgever:

 Pimento

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Engels: Ellis Post Uiterweer, Pimento

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 The Resistance

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 toekomst, levensverlenging, verzet

 Prijs: €

 17,95

 

 

Peter en Anna leven in een tijd waarin niemand meer sterft. Er worden ook geen kinderen meer geboren. Zij vallen dus erg op met hun kleine Ben. Peter besluit om – in dienst van de Ondergrondse – een baan te aanvaarden bij zijn oom in de fabriek waar de Lang leven-pillen worden gemaakt. Maar Peters oom is erg op zijn hoede terwijl hij ondertussen aan een groot project werkt dat hem nog meer macht en rijkdom moet geven. Daarvoor is hij tot alles bereid. En hij kent Peters zwakke plek: Anna en kleine Ben…

Dit is het vervolg op ‘De anderen’ waarin we de wereld van Peter en Anna leren kennen en hun uiteindelijke plaats in die maatschappij. In dit vervolg is het even wachten op de actie. In een lange aanloop wordt een erg beangstigend beeld geschetst van de maatschappij waarin Peter en Anna leven. De sfeer is bedreigend, je voelt als lezer de dreiging aan en je weet dat het mis gaat lopen. Alleen weet je niet hoe. En de auteur zet de lezer ook nog enkele malen op het verkeerde been, zodat die geboeid blijft. Eens er dan vaart komt in het verhaal blijft de lezer gekluisterd aan het boek tot de laatste bladzijde.
Het verhaal wordt voornamelijk vanuit Peters standpunt verteld, maar soms ook vanuit Anna’s standpunt of een derde personage dat een belangrijke rol speelt in dit verhaal.
Het verhaal is moeilijk te volgen zonder eerst ‘De Anderen’ te hebben gelezen. Dat kan echter onmogelijk een probleem zijn, want beide boeken houden de lezer in hun ban. Het einde van dit verhaal laat een derde vervolg zeker tot de mogelijkheden behoren.
Een sterke aanrader.

 

Pol Van Damme
november 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 december, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009