· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Nooit meer nat!

 Reeks:

 Mijn naam is Haas

 Auteur:

 Mijn naam is Haas

 Aantal blz.

 26

 Illustrator:

 Wouter Tulp

 ISBN:

 9789022959510

 Uitgever:

 Bruna

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 4

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 regen, zoektocht, zon

 Prijs: €

 14,95

 

 

Het regent al heel lang. Veel te lang. Haas is het beu. Hij wil niet meer binnen zitten en gaat op zoek naar een plek waar het niet regent. Koe vindt dat een goed idee en gaat mee. Ook de veldmuizen en de schapen volgen hun voorbeeld. Met z’n allen trekken ze door het bos en beklimmen een steile heuvel. Als ze aankomen op de top zitten ze in een stralende zon, boven de grijze wolken. Dolblij vallen ze in slaap, maar Haas krijgt heimwee naar zijn boom. Wanneer ze bij het ontwaken in de diepte hun zonnige vallei zien liggen, willen ze allemaal terug naar huis. Sofie de eend had gelijk: het wordt altijd weer droog.

Haas houdt van problemen oplossen, initiatief nemen. Hij blijft dan ook niet treurig in zijn hol zitten als het te veel regent, hij zoekt een oplossing. Het lukt hem ook, maar dan komt de twijfel. Gelukkig kan hij terug, en ziet hij dat het probleem ook zonder hem opgelost zou zijn. Het is positief dat Haas iets wil veranderen aan zijn situatie. Maar in dit geval had hij ook naar zijn vriendin Sofie kunnen luisteren, haar goede raad was terecht. De expressieve illustraties benadrukken de sfeer van het moment: de druilerige regen, het ongelukkige gevoel dat erbij hoort, het plezier van Bruut het wilde zwijn dat geniet van de regen, de opluchting bij alle dieren als de zon weer schijnt. Een sobere tekst blijft bij de essentie van het verhaal, wat het kernachtig maakt. Een aantrekkelijk regenverhaal.

Mijn naam is Haas is een crossmediaal concept, waarmee kleuters taal leren in een speelse setting. Het wordt een reeks producten die bijdragen aan de ontwikkeling van kleuters. Alles draait om het karakter Haas. Naast boeken bestaan er ook cd-roms.

 

Mik Ghys
november 2009 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 december, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009