· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Hou van mij

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ted van Lieshout

 Aantal blz.

 270

 Illustrator:

 Ted van Lieshout

 ISBN:

 9789025855215

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 poëzie, kunst, verzameling, oeuvre

 Prijs: €

 29,95

 

 

Vijfentwintig jaar dichter/tekenaar (en nog zoveel meer) en daarbovenop dit jaar de fel gegeerde, driejaarlijkse Theo Thijssenprijs voor zijn gehele oeuvre, reden voor artistieke duizendpoot Ted van Lieshout tot feest!
En als bekroning voor dat feest kan deze verzamelbundel tellen.
Een stevige bundel met bijna al zijn gedichten en bijbehorende illustraties van 1984 tot nu. Met daarbovenop zijn hoogst originele, niet eerder gepubliceerde beeldsonnetten.
Een kanjer van een boek in groot formaat met leeslint als een waar eerbetoon aan een man die, zo wordt hij soms omschreven, alles kan.
En dat lijkt mij nog niet zo overdreven!

De rijkdom aan gedichten en beelden in deze bundel doet je verbazen over de veelzijdigheid van de maker ervan. Hij gaat taboes niet uit de weg en neemt zijn hele persoonlijkheid mee in zijn werk. Zoals de dood van zijn vader of van zijn broer of zijn ontdekking van de seksualiteit. Zijn relativering en fijne humor houden de gedichten steeds speels en licht.
De 13 bundels op rij tonen een rijke evolutie, zowel in tekst en beeld, van sterk autobiografisch naar lichtvoetiger en kunstzinniger.
Van zijn allereerste gedicht 'De achterkant van mijnheer van Vliet', verschenen in 1984 in Vrij Nederlands jeugdbijlage 'De blauw geruite kiel' tot zijn recente sonnetten waar hij woorden vervangt door beelden, van Lieshout durft te experimenteren en te vernieuwen met telkens verbazende resultaten die zowel jong als oud bekoren.
Achteraan vertelt van Lieshout op zijn hoogstpersoonlijke manier hoe de verschillende bundels en de illustraties tot stand zijn gekomen.
Alsof je bij de auteur zelf op visite bent. Heerlijk toch!

Een bundel, niet om op te bergen, maar om telkens weer vast te nemen en in te grasduinen. Om je te verwonderen en om te genieten van zoveel moois.

 

Eric Vanthillo                                                                                   
november 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 november, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009