· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het leven van een loser

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jeff Kinney

 Aantal blz.

 224

 Illustrator:

 Jeff Kinney

 ISBN:

 9789026125690

 Uitgever:

 De Fontein

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Engels: Hanneke Majoor

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 Diary of a Wimpy Kid

 AVI:

 9

 Thema’s:

 opgroeien, puberteit, pech, familie, vrienden

 Prijs: €

 13,95

 

 

Bram Botermans, een brugklasser, wil later rijk en beroemd worden, maar zit nu nog opgescheept met een stelletje sukkels in zijn school.
Zo start hij wat hij zelf zijn logboek noemt. Want de naam 'dagboek' vindt hij te soft. Hij kreeg het boekje van zijn mama en besluit er zijn dagelijkse levensperikelen in neer te schrijven zonder gevoelens. Want dat doen alleen mietjes.
Het ganse boek omvat één schooljaar van deze anti-held: zijn dagelijkse strijd om populair te worden, hoe het hem niet lukt vrienden te maken, zijn leven met zijn ouders en zijn twee broers Rick en Max, zijn pogingen om penningmeester te worden in de leerlingenraad, hoe zijn Halloween-huizentocht eindigt in een nat avontuur, zijn rol als zingende boom in de schoolmusical, de kerstperikelen met zijn nutteloze kadootjes, zijn pogingen om striptekenaar te worden in de schoolkrant die ook op een sisser uitlopen, enz. ...
Het leven van een loser is geen makkie ...

Kinney schreef en illustreerde dit boek, dat qua uitgave de realiteit benadert van een echt logboek: gelijnde pagina's, de zinnen netjes op de lijnen in een speels lettertype en daartussendoor vele tekeningen.
De tekst is eenvoudig en leest vlot, maar mist diepgang en spanning. Je leest eroverheen maar beklijving blijft uit. Hierdoor is dit een ideaal boek voor moeilijke lezers. Zij zullen zich met veel plezier en gemak verkneukelen aan de hilarische belevenissen van een opgroeiende tiener die voortdurend moet opboksen tegen mislukkingen. Ook de vele kinderlijke, stripachtige illustraties zullen deze doelgroep zeker bekoren.
Maar de meerwaardezoeker of de geoefende lezer zal op zijn honger blijven zitten. Zeker na de veelbelovende eyecatchers op de omslag als 'de nummer één van de New York Times bestsellerlijst', of dat dit boek Harry Potter zou opzijschuiven...

 

Eric Vanthillo
oktober 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 november, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009