· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Oceanen

 Reeks:

 

 Auteur:

 John Woodward

 Aantal blz.

 128

 Illustrator:

 Diverse fotografen

 ISBN:

 9789025746353

 Uitgever:

 J.H. Gottmer

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Engels: Sjir Renkens

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 Ocean

 AVI:

 

 Thema’s:

 oceanen, zeedieren, opwarming, vervuiling

 Prijs: €

 21,95

 

 

De vormgeving van dit boek is zeker en vast origineel. Doorheen een patrijspoort bekijkt de lezer de oceanen en al wat er mee samenhangt. Na een inleiding over de oceanen: de bodem, het water, wind en golven, stromingen en getijden, zoomt men als het ware in op de verschillende wereldzeeën. Ook de relatie tussen de mens en de oceanen krijgt een plaats. Als extraatje zitten achteraan een poster over de oceanen, enkele (ronde) prentbriefkaarten en een vel stickers.
Het fotomateriaal overheerst en daardoor krijgt de lezer/kijker eerder een visueel beeld van de oceanen. De korte teksten staan omheen of tussen deze foto’s. Omdat de pagina’s rond zijn, moet de lezer het boek ook al eens mee draaien om de tekst te kunnen lezen.
Men beperkt zich ook niet enkel tot de oceanen zelf, maar ook aanverwante onderwerpen krijgen de nodige aandacht. Bij de Noordelijke IJszee komt een ijsbreker aan bod. Bij de Stille Oceaan krijgt het duikmateriaal aandacht, terwijl in de Atlantische Oceaan vuurtorens belicht worden. Op deze manier krijgt de lezer/kijker een meer volledig beeld van het leven in en om de oceanen.
Het is een heel mooi verzorgd uitgegeven boek met veel en heel kleurrijke foto’s die vanuit veel verschillende standpunten gefotografeerd werden.
Er is echter een nadeel aan de vorm van dit boek.  De kans op beschadiging is erg groot. Naarmate de lezer verder vordert in het boek moeten de bladzijden met meer omzichtigheid worden omgedraaid, anders zullen de bladzijden erg snel inscheuren. En dat zou erg jammer zijn voor dit boeiend informatief kijk- en leesboek.

 

Pol Van Damme
oktober 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:29 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009