· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Julia’s reis

 Reeks:

 

 Auteur:

 Finn Zetterholm

 Aantal blz.

 341

 Illustrator:

 (omslag) Salvator Dali

 ISBN:

 9789026125911

 Uitgever:

 De Fontein

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Zweeds: Erica Weeda

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 Lydias hemlighet

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 kunst, tijdreizen

 Prijs: €

 16,95

 

 

Als Julia op een dag een bezoek aan een museum brengt met haar opa, gebeurt er iets heel vreemd. Op het moment dat ze een schilderij aanraakt, verdwijnt ze en wordt ze wakker in de omgeving van de schilder! Dat betekent dat ze terug in de tijd reist. Zo komt ze bij verschillende schilders en leert ze er hoe zij hun schilderijen maakten. Haar grote vraag is echter hoe ze terug naar haar eigen tijd geraakt. Dat geheim ligt in Julia’s handen.

Julia is een meisje van 12 dat bijzonder goed kan tekenen en erg veel van kunst houdt; op zich al heel bijzonder. Ze ontmoet ook een vreemde vogel op haar lievelingsplekje in het park en dat is niet zonder reden.
De lezer krijgt met dit verhaal een beeld over de tijdsgeest die heerste op het ogenblik dat de schilders hun werken maakten. Die in elke periode erg verschillend was. Dat wordt heel goed verwoord en de sfeer uit elke tijd wordt erg duidelijk beschreven. Ook de manier waarop de mensen op elkaar reageren, geeft duidelijk aan hoe mensen uit die tijd dachten en handelden. Julia blijft een 21ste-eeuws meisje, met haar hedendaagse kledij, wat soms verwondering en afgunst opwekt, al wordt daar niet diep op ingegaan.
Een enkele keer is er een ‘deus ex machina’ nodig om haar uit een benarde positie te redden, wat toch wat wringt met de rest van het verhaal waarin de overgangen van de ene naar de andere tijd redelijk geloofwaardig overkomen.
Het verhaal moet het niet echt hebben van de spanning – al ontkomt Julia enkele keren maar net op het nippertje – maar het wil eerder een beeld geven van de omgeving waarin een bepaald schilderij ontstaan is. Zo komen er zes schilders uit zes verschillende periodes aan bod. Achteraan is nog een korte informatieve tekst over de kunstenaars opgenomen.
Het is een origineel boek, maar de ondertitel: ‘De wereld van Sofie voor de schilderkunst’ lijkt toch ietwat overdreven.

 

Pol Van Damme
oktober 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:29 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009