· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Honger

 Reeks:

 Gone

 Auteur:

 Michael Grant

 Aantal blz.

 511

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789047509066

 Uitgever:

 Van Holkema & Warendorf

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Engels: Maria Postema

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 Hunger – A Gone Novel

 AVI:

 9

 Thema’s:

 machtsstrijd, mutaties, talenten

 Prijs: €

 19,95

 

 

Het is drie maanden geleden dat alle volwassenen en kinderen vanaf 15 jaar verdwenen zijn en er een grote muur in het landschap verschenen is. Het eten begint op te raken. De overgebleven kinderen zitten verdeeld over het stadje Perdido Beach en de Coates Academie. Sam probeert met enkele vrienden het dagelijkse leven in Perdido Beach in goede banen te leiden, maar krijgt het erg moeilijk met die verantwoordelijkheid. Ondertussen zit zijn tweelingbroer Caine niet stil. Vanuit Coates leidt hij nog steeds een zootje ongeregeld dat de macht wil krijgen over de hele zone. Onder druk van iets dat in zijn dromen en zijn geest zit, neemt hij de kerncentrale in. Sam en zijn vrienden zijn te laat om dit tegen te houden, maar blijven vechten. Ze beseffen allemaal dat er meer aan de hand is dan een uiteengelopen ruzie over wie de baas wil zijn. Een duistere kracht in de mijn manipuleert hen en wil kracht winnen. Kunnen ze hem weerstaan en vernietigen?

Dit tweede deel van ‘Gone’ neemt je opnieuw mee naar de moeilijke leefomstandigheden binnen de eigenaardige muur. Het eten raakt op en wat er nog is, is soms onbereikbaar. Steeds meer bizarre mutaties bij dieren duiken op en de kinderen moeten proberen te overleven. Iedereen in Perdido Beach kijkt op naar Sam, maar die gaat er stilaan onderdoor. Hij voelt zich verantwoordelijk maar het wordt allemaal te veel. Vooral als de kinderen tegen elkaar beginnen vechten omdat de ‘gewone’ kinderen jaloers worden op de ‘freaks’. Dankzij de speciale krachten van de freaks kunnen heel wat problemen opgelost worden, maar zo wordt het onderscheid tussen de kinderen wel veel groter. Het is zeker geen georganiseerde groep, hoe graag Sam dat ook zou willen. Hij krijgt hen niet aan het werk en verliest stilaan zijn gezag omdat hij het schijnbaar opgeeft. Toch zal hij er alles aan doen om te beletten dat zijn broer de ‘duisternis’ in de mijn te eten zal geven door uranium uit de kerncentrale te bezorgen. De karakters van de personages zijn erg duidelijk beschreven, ook hun gedrag vertelt veel over hen. Ook heel wat gevoelens komen naar boven, vooral als iedereen honger heeft: ze worden jaloers, voelen zich benadeeld, anderen voelen zich superieur, er wordt gevochten, gedreigd, er is angst door de onzekerheid. Niemand is tevreden, alles loopt mis en er is alleen maar reden om te klagen. Toch proberen sommigen er het beste van te maken. De oudsten proberen beslissingen te nemen in het voordeel van iedereen. Deze kleine maatschappij laat zien hoe moeilijk het kan zijn om samen te leven in extreme omstandigheden. En zoals Sam zegt, het zijn nog kinderen, het is moeilijk om hen te motiveren om te helpen als ze er geen plezier aan beleven.
De dreiging van de geheimzinnige Duisternis in de mijn vormt de rode draad doorheen het verhaal. Iets wil groeien, iets wil eten, en de toekomst van alle kinderen hangt ervan af. Die dreiging zorgt voor de stijgende spanning in het verhaal, samen met alle vreemde gebeurtenissen en ontdekkingen. De spetterende finale geeft voldoening, hoewel je weet en voelt dat het nog niet afgelopen is.
Een fantastische thriller, die voor bloedstollend leesplezier zorgt. Een aanrader, zeker met deel 1 erbij.

 

Mik Ghys
oktober 2009 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:18 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009