· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Artemis Fowl en de tijdparadox

 Reeks:

 Artemis Fowl

 Auteur:

 Eoin Colfer

 Aantal blz.

 383

 Illustrator:

 (omslag) Kev Walker

 ISBN:

 9789047508724

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Engels: Mireille Vroege

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 Artemis Fowl and the Time Paradox

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 avontuur, tijdreizen, elfen, magie

 Prijs: €

 12,50

 

 

Artemis’ moeder is plots ziek geworden. Ze heeft een zeer vreemde ziekte die eigenlijk alleen bij de elfen voorkomt en bijzonder gevaarlijk is, dodelijk. Er kan maar één medicijn voor worden gevonden. Maar dat is een aantal jaren geleden vernietigd door de jonge… Artemis Fowl. Artemis moet terug in de tijd om de strijd aan te binden met zichzelf! Dat is het begin van heel wat rampspoed.

Voor dit verhaal heeft de auteur een bijzondere constructie uit zijn hoed getoverd om het hoofdpersonage terug te kunnen laten keren in de tijd. Daar zal hij met zijn jongere ik in de clinch moeten gaan. Het resultaat is een kluwen van gebeurtenissen dat niet altijd even logisch is en soms niet klopt. Op sommige momenten weet de oudere Artemis namelijk wel wat de plannen van zijn jongere ik zijn, maar op andere momenten niet meer; of op het cruciale moment herinnert hij zich wat zijn jongere ik dan toch nog anders heeft gedaan. Daardoor ontstaan er voor de oudere Artemis telkens weer onverwachte gebeurtenissen die hij moet zien op te lossen. Door terug in de tijd te gaan, krijgt de auteur ook de mogelijkheid om personages die in de loop van vorige avonturen van Artemis gestorven zijn, toch terug een rol te laten spelen.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van verschillende personages door een alwetend auteur. Heel dikwijls worden de gedachten van het personage verwoord. Die staan dan cursief.
Voor dit verhaal moet de lezer toch over een uitgebreide woordenschat beschikken want de vertaler heeft heel wat niet dagelijkse woorden gebruikt: pandemonium, catatonisch, periferie, geabsorbeerd, recyclebare, multitasken, megalomaan, exorbitante consultacy salaris, om er maar enkele te noemen.
Het verhaal komt pas laat op gang en regelmatig valt het ‘stil’, waardoor de lezer niet altijd geboeid blijft. Het ‘die hard-verhaal met elfjes’ zoals het eerste boek vermeldde, heeft jammer genoeg heel wat van zijn aantrekkingskracht verloren.
Voor de liefhebbers van tijdreizen die zich het hoofd willen breken over de tijdparadox die het verhaal eigenlijk onmogelijk maakt, of die de tijd stil zet voor Artemis.

 

Pol Van Damme
oktober 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:18 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009