· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De schilder, de duif en de dingen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Paul de Moor

 Aantal blz.

 79

 Illustrator:

 Roger Raveel

 ISBN:

 9789020981957

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 7

 Thema’s:

 kunst, schilderen, Raveel, dorpsleven,
 opgroeien

 Prijs: €

 12,95

 

 

In 20 korte hoofdstukjes schetst de Moor een indringend portret van de nog levende Vlaamse kunstenaar Roger Raveel (geboren in 1921). Dit alles geïllustreerd met tekeningen van de kunstenaar zelf.
Hoe hij zijn dorp observeert en weergeeft in robuuste lijnen en spaarzame inktstreken die veel plaats laten aan het wit. Zijn werk is doordrongen van warmte en respect en heeft oog voor details.
Het begint bij de kleine jongen die al snel bezeten is door pen en papier en gaandeweg leert om te tekenen en te schilderen zoals hij ziet, voelt en denkt.
Tussen dit alles door leer je ook het Vlaanderen kennen waar het leven zich afspeelt 'onder de kerktoren'. Met kleurrijke beschrijvingen en rake typeringen.
De taal is er een van schrappen en uitpuren. Niet gemakkelijk, maar zeer subtiel en zintuiglijk. De Moor schuwt de klassieke biografie, maar speelt met zuinige woorden en zinnen die, net als in het werk van Raveel, veel 'wit' bevatten. Wie logica zoekt en verhalende proza komt hier niet aan zijn trekken. Wie zich kan laten meedrijven in de poëzie van de verhalen echter des te meer.
Hij noemt nergens namen noch plaatsen (wat sommige kunsthistorici zullen missen), maar juist hierdoor krijgt het geheel iets universeel.
De geselecteerde tekeningen van Raveel zijn kinderlijk in hun puurheid en hun eenvoud.

 

Eric Vanthillo
oktober 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009