· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het zwaard

 Reeks:

 

 Auteur:

 Da Chen

 Aantal blz.

 185

 Illustrator:

 (omslag) Wil Immink

 ISBN:

 9789026126185

 Uitgever:

 De Fontein

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Engels: Anna Livestro

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 Forbidden Tales: Sword

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 eer, wraak, kungfu, liefde

 Prijs: €

 14,95

 

 

Miu Miu krijgt op haar vijftiende verjaardag de waarheid te horen over de dood van haar vader, die een beroemde zwaardsmid was. Om hem te wreken zal Miu Miu  op reis moeten doorheen China om zo de keizer te bereiken, want hij is de moordenaar van haar vader. Maar dat blijkt niet zo eenvoudig. Tot Miu Miu Ting Tong ontmoet, een jongen met dezelfde halsketting als Miu Miu. Samen zullen ze hun krachten bundelen om zo hun doel te kunnen bereiken.

Het verhaal leest als een Chinese gevechtsfilm waarin kungfu een belangrijke rol speelt. Bij de gevechtscènes maken de deelnemers dan ook de meest onmogelijke sprongen of nemen de meest vreemde houdingen aan. In onze – Westerse – cultuur komt dit niet echt geloofwaardig over, hoe knap het ook kan zijn. Tijdens haar reis komt Miu Miu langs een dorp waar zich een incident voordoet, maar dit krijgt nooit een afwikkeling of oplossing, waardoor dit vreemd overkomt. Het lijkt geen essentieel element te zijn voor het verhaal.
Ook de reactie van Miu Miu’s moeder na haar terugkeer en de houding van het hele dorp komen ongewoon over. Toch loopt dit verhaal niet dramatisch af, integendeel. De (wederom) vreemde ommezwaai van Miu Miu’s moeder plaatst de lezer voor vraagtekens. Daardoor en samen met enkele andere elementen lijkt dit verhaal niet af en laat het de lezer wat ontevreden achter.
De proloog beschrijft wat de auteur in zijn kindertijd in het communistische China heeft meegemaakt en waaraan hij de oorsprong van dit verhaal toeschrijft.
De Oosterse vertelkunst en de dieperliggende achtergronden ervan blijven moeilijk te doorgronden voor westerlingen.

 

Pol Van Damme
september 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:03 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009