· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het logboek van Kapitein Beaufort

 Reeks:

 

 Auteur:

 divers

 Aantal blz.

 136

 Illustrator:

 Klaas Verplancke

 ISBN:

 9789089310491

 Uitgever:

 Borgerhoff & Lamberigts

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 Beaufort03, Belgische kust, kunst

 Prijs: €

 16,95

 

 

Zelden zo'n uitgebreid boek gelezen over de Belgische kust, op maat van kinderen, met veel lees-, kijk- en doevoer.
Het omvat de ganse kust met zijn tien belangrijkste plaatsen en licht zowel de natuur toe als de geschiedenis, de gebouwen, de kunst en nog veel meer.
De publicatie kwam tot stand nav Beaufort03, het jaarlijkse kunstproject aan de Belgische kust, maar mooi is dat het veel verder gaat in zijn opzet.

Het ganse werk is speels 'opgehangen' aan de zogenaamde Kapitein Beaufort, die in opdracht van de koningin van Engeland in 1492 er op uitgestuurd wordt om een nieuw stukje wereld te ontdekken. “Want zij had nog enkele witte pagina's in haar atlas.” Hij pakt het gans anders aan dan zijn tijdgenoot Christoffel Columbus. Veel “avontuurlijker en gewaagder”, en ontdekt zo België en zijn kust.
Zijn logboek is er een vol knipogen en ironische heldendaden.
Hij  beschrijft zijn ontdekkingen, maar tevens zoveel meer: allerlei verrassende weetjes, historische feiten en nog veel meer bij 10 kustplaatsen: De Panne, Koksijde, Nieuwpoort, Middelkerke, Oostende, Bredene, De Haan, Blankenberge, Zeebrugge en Knokke-Heist.
Bij elke plaats krijg je ook info op maat over de kunstwerken bij Beaufort03 en over de kunstenaars, en tevens doe- of knutseltips om zelf aan de slag te gaan met kunst.
Daartussenin schreven gerenommeerde auteurs, als  Frank Adam, Geert De Kockere, Hugo Matthyssen, Pascale Platel, Anne Provoost, Sylvia Vandenheede, Hilde Vandermeeren, Klaas Verplancke, Fran Bambust en Do Van Ranst verhalen over de zee en over boten, over jeugdherinneringen aan de zee, over een aangespoelde bruinvis, over afspraakjes op het strand, enz.
Stuk voor stuk sterke verhalen die verrassend zijn om te lezen door hun verschillende stijl, afhankelijk van de betreffende auteur.
Dit alles is beeldend en met al even veel knipogen geďllustreerd door Klaas Verplancke.
De speelse vormgeving, de mooie afwisseling van grappige prenten en foto's, de vele weetjes, de gedegen info, de uitgebreide aandacht voor de kunstwerken van Beaufort03, de mooie verhalen, de prikkelende doe-tips en tenslotte de stevige uitgave met uitflapbare pagina's in een wire-o-binding dat tegen een stootje kan, dit is terecht een aanrader!

 

Eric Vanthillo                                                                                    
september 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:03 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009