· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Onweer

 Reeks:

 

 Auteur:

 Anna Woltz

 Aantal blz.

 177

 Illustrator:

 (omslag) Martijn van der Linden

 ISBN:

 9789025853426

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 vakantie, Italië, diefstal, avontuur, familie

 Prijs: €

 13,95

 

 

Sam werkt in het hotel van haar oom en tante in de Italiaanse bergen. Thuis in Nederland is er een probleem en daarom verblijft ze hier enkele weken. Net nu komt er in het hotel een Nederlandse familie met twee kinderen, Raf en zijn zusje Larissa, voor een fotoshoot. Beide kinderen komen Sam erg verwaand over.
Als er voor het hotel een auto met een bom ontploft staat heel de streek in rep en roer. Door allerlei omstandigheden reizen Raf en Larissa met Sam naar het hooggebergte in het noorden van Italië, op zoek naar de dader. Dan gebeuren er vele dingen tegelijk…

Net als in ‘Tien dagen in een gestolen auto’, eveneens van deze auteur,  blijkt het hoofdpersonage een bepaald probleem te hebben in de thuissituatie. Die wordt dan tijdelijk omgeruild voor een heel andere omgeving om alles wat te laten bezinken. Maar het personage belandt dan toevallig in een heel aparte – spannende – situatie waar hij beter en sterker uitkomt. Sam, een pienter meisje met een laag zelfbeeld en een minder goeie eigenschap, beleeft zo een aantal ongewone dingen die haar voor dwingende keuzes zetten en haar eigen ik beter leert kennen en vertrouwen.
Een aantal gebeurtenissen lijken eerder vreemd en niet vanzelfsprekend, maar de auteur weet ze geloofwaardig naar de lezer over te brengen. Zodoende krijgt de lezer een sterk psychologisch verhaal dat door de spannende gebeurtenissen heel vlot leest. De auteur beschrijft de omgeving en de gebeurtenissen erg beeldend zodat de lezer zich een goed beeld kan vormen van het geheel. Jongeren die al in de bergen of Noord-Italië op reis zijn geweest zullen zich nog beter kunnen inleven, zeker bij de belevenissen van Sam doorheen de stad Firenze.
Ontspannende lectuur met een ietsje meer. Zeker de moeite waard!

 

Pol Van Damme
september 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009