· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Onder schot

 Reeks:

 jeugdthriller

 Auteur:

 Edward van de Vendel

 Aantal blz.

 120

 Illustrator:

 (omslag) Joeri van den Anker

 ISBN:

 9789025855253

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 thriller, blindheid, vriendschap

 Prijs: €

 13,95

 

 

Achter de tuin van hun oom en tante ontdekken Siem en Jasper in een bos, waar ze eigenlijk niet mogen komen, dode eekhoorns. Ze ontmoeten er ook Linzi, een geheimzinnig meisje. Ook de volgende dag ontdekken ze dode eekhoorns. Ze gaan op speurtocht naar de drieste dader, maar dat is niet zonder gevaar. Jasper vindt een dreigbrief…

De reeks ‘jeugdthriller’ wil een mogelijke leemte opvullen in de jeugdliteratuur: thrillers voor kinderen. De kinderen in kwestie komen in een netelige situatie terecht die voor de spanning zorgt. De situatie waarin de kinderen in dit verhaal terechtkomen lijkt bijzonder vreemd, zo niet bizar. Omdat ze zich op ‘verboden terrein’ bevinden, durven ze geen volwassenen op de hoogte brengen en trachten dit mysterie zelf op te lossen. Door hun eigen veronderstellingen en conclusies maken ze elkaar nog meer bang. Het feit dat kinderen elkaar nog meer angst aanjagen door hun eigen fantasie die op hol slaat, is wel herkenbaar.
Deze personages beleven een spannend moment wat van de lezer niet echt kan gezegd worden. Echt spannend kan het verhaal niet genoemd worden en de ontknoping is al even weinig spectaculair.
De uitwerking van de personages van de kinderen blijft ook vrij oppervlakkig en volwassenen blijven helemaal op de achtergrond. Het feit dat één van de personages blind is, geeft het verhaal een ietwat aparte sfeer, maar het personage ondervindt weinig last van zijn handicap.
Goed als ontspannen vakantielectuur maar weinig realistisch.

 

Pol Van Damme
september 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009