· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Weg van de angst

 Reeks:

 

 Auteur:

 Rom Molemaker

 Aantal blz.

 287

 Illustrator:

 (omslag) P. Strikowski, J. Kats, Hans

 ISBN:

 9789047508816

 Uitgever:

 Van Holkema & Warendorf

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 Middeleeuwse wereld, roversbende,

 verliefdheid

 Prijs: €

 16,95

 

 

Het dorp Heem wordt door een bende overvallen. Alle mannen worden gedood, de vrouwen en meisjes meegenomen en het dorp in brand gestoken. Enkel Alwin, Soeten, haar broertje en zusjes kunnen ontkomen. Alwin voelt zich verantwoordelijk voor deze kinderen en wil hen naar het stadje Veerbracht brengen om nadien zijn vader te wreken. Onderweg maken ze kennis met een merkwaardig man, Pelgrim genaamd. Hij gaat met hen mee en weet hun vertrouwen te winnen. Ook in Veerbracht is het niet veilig. Pelgrim en Alwin moeten vluchten en zo verliezen de kinderen elkaar uit het oog. Alwin is de wanhoop nabij want hij is smoorverliefd op Soeten. Zal hij Soeten ooit terugzien?

Dit is een typisch middeleeuws verhaal dat zich afspeelt in een niet bestaand land. Alle ingrediënten zijn aanwezig en worden ook zo getekend: ruwe, niets ontziende rovers voor wie geen mens veilig is en die enkel uit zijn op buit; een nobele onbekende die veel meer blijkt te zijn dan zomaar een zwerver en die de zaken op orde wil stellen; een koning met hofhouding die alleen op eigen plezier uit is en zich weinig aantrekt van het gewone volk; een stoere knaap die verliefd is en zich wil wreken op de moordenaars, enz. Ook de dorpen en stadjes zijn middeleeuws beschreven met ambachtslui, markten, smalle straatjes en duistere herbergen.
De verliefde Alwin kijkt zijn ogen uit op Soeten, maar die moet eigenlijk weinig hebben van deze kerel en dat maakt het romantische drama ook compleet.
Uiteraard kent het verhaal ook een min of meer wensvervullend slot.
Een verhaal voor een hele tijd ontspannen leesplezier dat avontuurlijke jongens meer zal aanspreken dan meisjes.

 

Pol Van Damme
september 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:01 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009