· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Roodkontje

 Reeks:

 

 Auteur:

 Luc Descamps

 Aantal blz.

 152

 Illustrator:

 (omslag) Klaas Demeulemeester

 ISBN:

 9789059325081

 Uitgever:

 Abimo Uitgeverij

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 pesten, misbruik, school, vriendschap

 Prijs: €

 14,95

 

 

Yana wordt gepest op school en kan zich daar niet tegen verweren. In haar dagboek is ze de wanhoop nabij. Als leerlingbegeleider meneer Verdonck zich ermee bemoeit, gaat het zelfs van kwaad naar erger. Yana voelt zich wel beschermd bij meneer Verdonck. Een jongen uit een andere klas zoekt contact met Yana; iets wat haar verbaast en verwart. Dan gebeurt er iets waardoor Yana helemaal van de kaart geraakt. Hoe komt ze dit nog te boven?

De laatste verhalen van deze auteur zijn allemaal nogal sociaal bewogen. Ze kaarten telkens een bepaald probleem aan dat bedreigend is voor jongeren. Doorheen het verhaal evolueert de jongere dan tot hij/zij een mogelijke uitweg in het vooruitzicht ziet. De verhalen hebben meestal een min of meer open einde. Niemand kan voorspellen hoe het in de toekomst met deze jongere zal verder gaan. Maar er is telkens uitzicht op een hoopvolle toekomst.
Ook in ‘Roodkontje’ wordt er een heel herkenbaar probleem op de voorgrond geplaatst. Iedere jongere weet wel dat er gepest wordt of kent iemand die gepest wordt of doet er mogelijk actief aan mee. In dit verhaal wordt het gegeven wel ietwat extreem gesteld. In heel de klas van Yana is er niemand die het voor haar opneemt, of die tegen de pesters ingaat. Zelfs de leerkrachten reageren eerder negerend op wat er gebeurt.
Ook als Yana op MSN gaat chatten komt ze bij die pesters uit. Blijkbaar heeft ze verder weinig chatvrienden. Als lezer vraag je je dan wel af waarom ze telkens weer met die pesters blijft omgaan. Daarnaast zoekt ze ook weinig hulp bij haar moeder. Hier komt een tweede probleem naar voren. De ouders van Yana zijn gescheiden en Yana geeft de nieuwe vriendin van haar vader daar de schuld van. En of het nog niet genoeg is wordt Yana misbruikt door iemand die ze in vertrouwen had genomen, waardoor haar problemen nog veel groter worden. Dat misbruik is erg voorspelbaar aangegeven in bepaalde zinnetjes die quasi onschuldig in het verhaal zitten. Een oplettende lezer heeft al snel door dat er meer aan de hand is.
Yana zelf wordt als een teruggetrokken, erg kwetsbaar en weinig weerbaar meisje beschreven. Een jongen die spontaan contact met haar zoekt doet haar verbaasd achteruitdeinzen; figuurlijk en soms zelfs letterlijk. Het duurt een hele tijd vooraleer ze die jongen min of meer vertrouwt.
Positief aan dit verhaal is dat het wel weergeeft hoe iemand die gepest wordt, of genegeerd wordt, zich voelt en laat de pesters, meelopers en buitenstaanders nadenken over wat hun houding teweeg kan brengen.
‘Roodkontje’ is een verhaal dat aan het denken kan zetten of als aanzet kan dienen bij  een gesprek over pesten. Het heeft wel wat last van ‘overbelasting’.

 

Pol Van Damme
september 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:01 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009