· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Ik ben toch niet gek

 Reeks:

 

 Auteur:

 Luc Descamps

 Aantal blz.

 101

 Illustrator:

 (omslag) Hanna Maes

 ISBN:

 9789022322642

 Uitgever:

 Manteau

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 geestelijke problemen, gehandicapten, 19de
 eeuw

 Prijs: €

 13,95

 

 

Omdat Michel een erg moeilijke jongen is, wordt hij – tegen zijn wil – opgenomen in het Dr. Guislaininstituut; een tehuis van de Broeders van Liefde voor geesteszieken. Michel heeft het er helemaal niet naar zijn zin en is opstandig. Hij beseft dat hij hier helemaal niet thuishoort. Maar hoe geraakt hij terug thuis? Het instituut is helemaal van de buitenwereld afgesneden.

In dit korte verhaal schetst de auteur een beeld van de samenleving op het einde van de 19de, begin van de 20ste eeuw. Men hielp geesteszieke en gehandicapte mensen zo goed als in die tijd mogelijk was, maar men had nog geen weet van hoe men die mensen op een optimale manier kon helpen en ondersteunen.
Kinderen als Michel zaten er dan ook helemaal niet op hun plaats.
Hoewel het verhaal is geschreven in opdracht van de uitgeverij en aan de hand van een aantal foto’s uit het Dr. Guislainmuseum weet de auteur de lezer toch te boeien door zijn beeldende en accurate beschrijvingen. Achteraan werd ook nog een nawoord van de artistiek leider van het museum opgenomen evenals een aantal foto’s van waaruit de auteur zijn personages heeft afgeleid.
De lezer blijft niet onberoerd bij wat Michel meemaakt. De jongen evolueert ook tijdens zijn verblijf, dank zij een vooruitstrevende begeleider in het instituut en het einde blijft open, maar is hoopvol. De Kerk en het katholieke geloof zijn ook nadrukkelijk aanwezig, een heel normale zaak in die tijd, maar heden ten dage wat vreemd overkomend. Oudere lezers kunnen mogelijk een ‘Heren van Zichem’-samenleving herkennen waarin de pastoor, de meester en de dokter nog als autoriteiten in het dorp werden aanzien en er aan de kracht van het geloof niet getwijfeld werd.
Een korte zedenschets over een wat verdoken en weggemoffelde zorgverstrekking in het begin van de 20ste eeuw.

 

Pol Van Damme
september 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:09 september, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009