· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het zwarte leger

 Reeks:

 

 Auteur:

 Santiago García-Clairac

 Aantal blz.

 596

 Illustrator:

 (omslag) Marcello Pérez

 ISBN:

 9789026126192

 Uitgever:

 De Fontein

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Spaans: Johan Rijskamp

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 El Ejército Negro. El Reino de los sueños

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 alchemie, steen der wijzen, macht,
 vriendschap

 Prijs: €

 19,95

 

 

Arturo woont met zijn vader in een oude bibliotheek. Arturo’s gezicht wordt getekend door vreemde tekens die hem de spot en pesterijen van zijn klasgenoten opleveren. Arturo heeft vreemde dromen waarin hijzelf meedoet. Die dromen voeren hem naar een wrede middeleeuwse samenleving waarin hij het hulpje is van een alchemist die op zoek moet naar de steen der wijzen. Het blijkt dat zowel in het heden als in zijn droomwereld boze krachten het voorzien hebben op het geheim van de alchemist en Arturo wordt hoe langer hoe meer in die strijd betrokken. Kan hij nog ontsnappen?

Dit zeer lijvige boek neemt de lezer mee naar twee werelden. Er is de hedendaagse reële wereld waarin Arturo het enerzijds moet opnemen tegen de pestkoppen uit zijn klas en anderzijds tegen de slinkse belagers die de bibliotheek willen overnemen van zijn nietsvermoedende vader.
En dan is er de middeleeuwse droomwereld waarin Arturo zijn meester alchemist tracht te beschermen tegen de wreedheden van op macht beluste heren. Die wereld staat bol van de magie en Arturo moet het dan ook tegen deze magische wezens opnemen.
Zowel in de reële als in de droomwereld is er eveneens een meisje in het spel. In de reële wereld steunt dat meisje Arturo maar in de droomwereld is zij een geduchte tegenstander.
De 21ste eeuwse Arturo zelf lijdt onder deze toestand omdat blijkt dat de hedendaagse wereld en zijn middeleeuwse droomwereld langzaam met elkaar verweven worden.
Ondanks dit sterke gegeven kan het verhaal de lezer niet helemaal overtuigen. De hedendaagse Arturo reageert soms erg wispelturig en onrechtmatig op gebeurtenissen; soms handelt hij eerder als een volwassene en hij lijkt zijn vader te moeten beschermen die als een eerder naïeve boekenwurm wordt beschreven.
De middeleeuwse Arturo handelt al even wisselvallig. Hij blijkt enorme magische krachten te bezitten maar ontkent of negeert ze liever dan dat hij ze gebruikt om zijn doel te bereiken.
Dan is er nog dat bewuste geheim van de alchemist dat tot het einde van het verhaal in mysterie blijft gehuld en nooit helemaal duidelijk wordt. Ook het nobele doel dat de alchemist zich heeft gesteld lijkt eerder op een utopie.
Ook als beide verhaallijnen bij elkaar komen kunnen ze de lezer niet bekoren maar doet hem eerder de wenkbrauwen fronsen.
Een fascinerend gegeven dat de lezer prikkelt om te lezen, maar hem eerder teleurstelt – ook vanwege de gebruikte woordenschat, die niet altijd aanspreekt. Jammer.

 

Pol Van Damme
september 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:09 september, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009