· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Schaduwen in de schemering

 Reeks:

 

 Auteur:

 Henning Mankell

 Aantal blz.

 160

 Illustrator:

 Saarah van Doornewaard

 ISBN:

 9789044509854

 Uitgever:

 De Geus

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Zweeds: Bernadette Custers

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 Skuggorna växer i skymningen

 AVI:

 9

 Thema’s:

 mirakel, goede daad, liefde, samenleven

 Prijs: €

 14,90

 

 

In 2008 verscheen van Henning Mankell, die we vooral kennen van de vele misdaadromans voor volwassenen, 'De hond die naar de sterren rende'. Daarin beschouwt de opgroeiende Joel met een ontwapenende naïviteit de wereld van de volwassenen en zoekt hij er zich een weg in.
Met de openingszin “Ik heb nog een verhaal te vertellen.” begint de schrijver een tweede boek met diezelfde Joel als hoofdpersonage.
Hij is 11 jaar oud en woont alleen met zijn vader. Zijn moeder heeft hen verlaten toen hij nog heel klein was. Hij heeft geen vrienden (zou er wel willen), behalve Gertrud, de vrouw zonder neus, en Simon Onweer. Beiden hebben een grenzeloze fantasie, die perfect aansluit bij de leefwereld van Joel.

Als Joel op een dag wordt overreden door een autobus en er zonder één schrammetje vanaf komt, besluit hij dat hem een waar Mirakel is overkomen. Om God (als die er al zou zijn) te bedanken, dwingt hij zichzelf tot het volbrengen van een goede daad. Hij zal de eenzame Gertrud koppelen aan een man. Maar welke man is goed genoeg voor haar? Hoe zal hij dat aan boord leggen? Hoe brengt hij ze samen? ...
Alle goede bedoelingen ten spijt loopt het finaal mis. Maar toch besluit Joel dat zijn taak volbracht is en richt hij weer een nieuw Geheim Genootschap op. Deze keer dat van de Heersers van de Ondergrondse Wereld.

De grote troeven van dit boek zijn niet alleen de vlotte schrijfstijl en de ontwapenende humor, maar ook de introspectieve uitweidingen van Joel waarin hij de wereld tracht te vatten met een grenzeloze fantasie.
De relatie met zijn vader is afstandelijk maar vertederend.
Voor leeftijdsgenoten is hij een 'rare', en ook volwassenen krijgen geen vat op hem. Behalve Gertrud en Simon Onweer. Maar die twee worden door de buitenwereld ook niet aanzien als 'normalen'.
Het verhaal is doorspekt met Joels frisse gedachten en onoplosbare vragen. Zoals “Kan je met opzet verdwalen?”, “Had hij niet beter een meisje geweest?”, “Wat zou hij gaan doen als hij eenmaal volwassen is?”, enz. ...
Een heerlijk verhaal dat zowel jongeren als volwassenen aanspreekt.

 

Eric Vanthillo
juni 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:12 juli, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009