· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De schepping van de vlinders

 Reeks:

 

 Auteur:

 Gioconda Belli

 Aantal blz.

 42

 Illustrator:

 Wolf Erlbruch

 ISBN:

 9789044513233

 Uitgever:

 De Geus

 uitgavejaar

 2009 (2e druk)

 Vertaler uit…:

 Spaans: Dick Bloemraad

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 La historia de la creacion de las mariposas

 AVI:

 10

 Thema’s:

 schepping, natuur, dromen, filosofie,

 volharden

 Prijs: €

 18,50

 

 

Sommige heruitgaven kunnen alleen maar toegejuicht worden. Zo ook met dit fantasierijk, filosofisch getint prentenverhaal (eerste druk in 1997) dat een ware ode is aan de schoonheid van de natuur en aan alle denkers en dromers. Als het al geen klassieker is, dan zal het er zeker een worden.

'De schepping van de vlinders' neemt een loopje met zowel de bijbelse schepping als met de evolutietheorie en verzint een eigen schepping van de wereld vol fantastische creaturen en wondere wetten.
Al wat leeft is bedacht door de Ontwerpers van Alle Dingen, die in twee aparte groepen werken. Zij die de dieren ontwerpen en zij die zich bezig houden met de bloemen, vruchten en planten. De Wetten van de Schepping zijn echter klaar en duidelijk: het Dierenrijk en het Plantenrijk mogen niet vermengd worden.
Dit tot groot ongenoegen van Arno, de kleinzoon van de ontwerper van de regenboog, die droomt van een creatuur dat vogel én bloem is. Iets dat sierlijk vliegt als een vogel en wonderlijk mooi is als de allermooiste bloem.
Samen met zijn vrienden organiseeert hij geheime bijeenkomsten in een grot, tot zij worden verbannen naar de Werkplaats van de Insecten, een ondergewaardeerd onderdeel van de Schepping.
Maar Arno volhardt in zijn dromen. Tot hij op een dag, in de late namiddagzon, als betoverd een kleine kolibri ziet vliegen van bloem naar bloem. Zijn kleurrijke schaduw in de weerspiegeling van het water vult zijn hart met een groot licht. En zijn ontwerp is gevonden. Hij zou het Vlinder noemen. Maar nu moet hij het nog wel uitvoeren en door de Raad van Hoofdontwerpers en Handwerkslieden laten goedkeuren...

Dit magistrale prentenboek vermengt filosofie, verbeelding, mythe, humor en verwondering op een organische wijze tot een verbijsterend verhaal.
De tekst wekt bewondering op. Je proeft de woorden en verwondert je voortdurend over de kracht van de zinnen. De personages dwingen respect af. Zeker dat van het hoofdpersonage: de dromerige, eigenzinnige en koppige Arno.
De auteur schetst een eigen fantastische wereld, bevolkt met figuren als waren het goden met uiterst herkenbare menselijke trekjes.
De vele filosofische bespiegelingen die je aan het denken zetten zijn nooit zwaar op de hand door de vele luchtigheid en fijne humor in het verhaal.
De gelaagde prenten van Erlbruch tillen dit verhaal op tot ongekende hoogtes. Zijn kleurrijke collages en fijne tekeningen zijn een perfect samengaan van kunstzinnige esthetiek en komische lichtheid. Hij schetst karikaturale figuren en plaatst ze in oogverblindende decors die de kracht en de schoonheid van de natuur perfect weergeven.

 

Eric Vanthillo                                                                                                           
juni 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:12 juli, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009