· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 

 Titel:

 De neus

 Reeks:

 

 Auteur:

 Olivier Douzou

 Aantal blz.

 64

 Illustrator:

 Olivier Douzou

 ISBN:

 9789460010323

 Uitgever:

 Vrijdag

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Frans: Evelien De Vlieger

 Leeftijd:

 + 6

 Originele titel:

 Le Nez

 AVI:

 

 Thema’s:

 neus, verkoudheid, fantasie

 Prijs: €

 15,00

 

 

“Die ochded toen ik vakker werd, zad bijn deuz helebaal berstopt.”
Zo begint dit wonderlijke verhaal over de verstopte neus die samen met de knoop, die dacht dat hij ook een verstopte neus was, op zoek gaat naar de grote zakdoek.
Onderweg ontmoeten zij tal van verstopte figuren die mee op pad gaan, tot zelfs de neus van Pinokkio toe.
Sergeant Pepper, de grote pepermolen, brengt soelaas voor sommigen, maar niet voor de neus en de knoop. Hun tocht gaat verder met de verstopte snuit van de miereneter naar het donkere slot, maar ook daar vindt de neus geen oplossing. Tot hij alleen verder gaat en dan toch de grote zakdoek ontmoet. Maar deze heeft voor hem een erg vervelende verrassing ...

Dit hilarische verhaal over een erg herkenbaar menselijk ongemak, is een dolle en absurde  fantasie op 'De neus', het verhaal dat Gogol schreef in 1835 over majoor Kovaljov en zijn verloren neus.
Douzou gaat in deze fantasie tot het uiterste. Zijn figuren zijn herkenbaar en het verhaal zit vol verrassende wendingen. Zijn interventies in het verhaal zijn spitsvondig; verschillende keren neemt hij een 'vals' besluit: “Het verhaal had hier kunnen eindigen”, maar gaat dan vrolijk verder, op weg naar een volgende verrassing.
Ook zijn vele taalspelletjes verrassen en doen je zoetjes glimlachen. Zoals bv. de uitspraak van de knoop: “Ik voel me knap opgenaaid” of de uitspraak van de op pad zijnde verstopte neuzen: “We liepen gewoon onze neus achterna”.
De nonchalante lino's in rudimentaire kleuren (zwart of grijs en wit met rode accenten) zijn eenvoudig en prikkelen je verbeelding. Kleine details verbeelden grote emoties en de totale compositie van tekst (in verschillende groottes) en illustraties zijn luchtig en al even fantasierijk als het verhaal zelf.
Maar de grootste troef van dit boek zit in de tekst zelf: Douzou schreef het ganse verhaal in een soort 'verstopte' taal. Zoals je spreekt als je neus verstopt zit. Dit is in het begin even wennen, maar eens je ermee weg bent, kan het lees- en luisterplezier niet meer op.
Zelfs de openingspagina start onmiddellijk in die verstopte taal: 'de deuz' van Olibier nouzou, bertaald door Ebelien de Blieger en uitgegeven door Uitgeberij Brijdag.
Heerlijk toch!
Daarom een stevige aanrader voor groot en klein!

 

Eric Vanthillo
juni 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:12 juli, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009