· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Necropolis

 Reeks:

 De kracht van Vijf

 Auteur:

 Anthony Horowitz

 Aantal blz.

 315

 Illustrator:

 (omslag) Studio Clavis

 ISBN:

 9789044810868

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Engels: Frieda Dalemans

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Necropolis

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 goed en kwaad, oude machten, magie,
 avontuur

 Prijs: €

 21,95

 

 

Wanneer de Vijfde Poortwachter – het meisje Scarlett Adams –  ongewild kenbaar wordt in London, willen Matt en de andere Poortwachters er zo snel mogelijk naartoe. Maar ook de Ouden maken jacht op deze Poortwachter. Het wordt een ongelijke race tegen de tijd want bij Matt en zijn vrienden loopt alles fout en de Ouden hebben al zoveel mensen in hun macht dat zij alles gedaan krijgen. Ze lokken het meisje naar Hong Kong en houden haar daar vast als lokaas voor Matt en zijn vrienden. Maar komen zij op tijd om Scarlett te redden uit de klauwen van de Ouden?

Dit is het vierde deel uit de reeks ‘De Kracht van Vijf’ waarin vijf jongeren moeten trachten de Ouden – bijzonder krachtige boze machten – tegen te houden in hun strijd om de mensheid te vernietigen.
Net als in de vorige verhalen van Matt en de Poortwachters wordt de lezer vanaf de eerste pagina in het verhaal gezogen en houdt het hem in de ban tot en met de laatste regel. Het is gewoon onmogelijk om het boek naast je neer te leggen; je moét verder lezen! Horowitz houdt er zulk verschroeiend tempo op na dat het verhaal als een storm over de lezer raast; maar een die je met alle plezier over je heen laat komen!
Door Matt enkele dagboekfragmenten te laten schrijven, krijgt de lezer ook een heropfrissing van de eerdere gebeurtenissen. Het zijn ook de enige rustmomenten in het verhaal waarbij de lezer even op adem kan komen. Het geeft de auteur ook de gelegenheid om een tijdspanne te overbruggen naar een volgende locatie.
De Ouden hebben aardig aan kracht gewonnen en er vallen heel wat doden aan beide zijden. Lezers die vertrouwd zijn met het werk van Darren Shan en diens demonen zullen ongetwijfeld enige gelijkenis terugvinden. Ook hun motieven en hun plezier in het kwellen van mensen blijken dezelfde te zijn. De vraag is wie bij wie heeft gespiekt? Al doet dat eigenlijk niet ter zake, want de verhalen spelen zich in een totaal andere setting af.
Horowitz komt er eerlijk voor uit dat hij in zijn verhalen geen boodschap wil meegeven, maar de lezer enkel een spannend verhaal wil voorschotelen. Dat is hem ook deze keer weer bijzonder goed gelukt.
Een sterke aanrader die de lezer in één ruk uitleest! Het wordt nagelbijtend afwachten en uitkijken naar het vijfde deel!

 

Pol Van Damme
juni 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:25 juni, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009