· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Expeditie Sondali

 Reeks:

 

 Auteur:

 Pascale Maret

 Aantal blz.

 130

 Illustrator:

 (omslag) Studio Lannoo

 ISBN:

 9789020982831

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Frans: Bea De Coster

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 A vos risques et périls

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 jungle, avontuur, TV-spel

 Prijs: €

 12,95

 

 

Een groepje jongeren wordt voor een reality-televisiespel afgezet in de jungle van een onbewoond eiland. Zij moeten daar zien te overleven, samenwerken, opdrachten uitvoeren om zodoende een geldprijs te kunnen winnen. Maar dan blijkt het eiland toch niet helemaal onbewoond en neemt het avontuur een onverwachte wending.

Het verhaal is helemaal opgebouwd zoals de vele reality-tv series als Expeditie Robinson of Temptation Island: een productiehuis selecteert een aantal botsende karakters, zoekt een exclusieve locatie en wil de kijker voyeuristisch naar de gebeurtenissen laten kijken.
Er wordt regelmatig overgesprongen van vertelstandpunt: soms is dat vanuit de toekijkende auteur of vanuit één van de jongeren, dan via een dagboek van één van de jongeren of kijkt de lezer mee over de schouder bij een redactievergadering van het productiehuis dat zijn kijkcijfers alsmaar wil opdrijven door nieuwe uitdagingen voor de jongeren te verzinnen.
De lezer heeft al gauw de werkwijze door en met het telkens weerkeren van deze formule verdwijnt de aandacht. De bijzondere wending die het verhaal krijgt, kan de lezer maar matig meer boeien.
Het politieke kantje aan dit verhaal is ook al tot in den treure toe gebruikt. Als de jongeren tijdens de actie ook nog aan het Stockholmsyndroom gaan lijden, is de spanning helemaal zoek; al doet de auteur er alles aan om het zo spectaculair mogelijk te maken. Jammer genoeg lukt het niet.
Dit is een verhaaltje van dertien in een dozijn; goed om te lezen tijdens een eentonige rit of op een verloren moment; meer heeft dit verhaal niet te bieden.

 

Pol Van Damme
juni 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 juni, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009