· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Wiet Waterlanders en Sint-Preventia in
 de gloria

 Reeks:

 Wiet Waterlanders

 Auteur:

 Mark Tijsmans

 Aantal blz.

 449

 Illustrator:

 (omslag) Dominique Mertens

 ISBN:

 9789022323489

 Uitgever:

 Manteau

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 7

 Thema’s:

 avontuur, vriendschap, verliefd, Shakespeare

 Prijs: €

 18,95

 

 

Wiet Waterlanders is weer thuis. Aan het einde van zijn vorige avontuur werd Wiet ontvoerd, wat voor een extra spannend einde zorgde. Waar was Wiet? Na een dag is hij weer thuis en zijn mama wil geen politieonderzoek, tot grote ergernis van Wiets oom die commissaris is. Wiets vrienden komen van Wiet zelf ook niet veel te weten. Wanneer ze even later met de klas op bosklassen vertrekken, zorgt hun bestemming voor een verrassing. Wiet ontdekt het huis waar hij ontwaakte na de ontvoering en gaat samen met zijn vrienden op onderzoek. Wat ze in het huis ontdekken is een grote verrassing voor alle drie. Dan blijkt dat hun vriendschap wel heel erg belangrijk is en dat hun hulp noodzakelijk is om een oude familiezaak tot een goed einde te brengen.

De belevenissen van Wiet en zijn vrienden worden af en toe onderbroken door een verhaal uit het verleden, toen William Shakespeare een bezoek bracht aan Gandamme . Hij is er op zoek naar verhalen over het bezoek van de Engelse koning honderdvijfenzeventig jaar eerder (waar de lezer alles van weet als hij ‘Wiet Waterlanders en de echt aardige rechters’ gelezen heeft). Dat loopt niet van een leien dakje want hij belandt zelfs in de gevangenis. Toch blijven zijn belevenissen heel luchtig en vrolijk, vooral door de kleurrijke personages van Polonius en de sergeant. Hun inbreng zorgt voor heel wat humor in het verhaal. Humor die we bij Wiet en zijn vrienden vooral terugvinden bij Indigo, die steeds een grapje klaar heeft. Alle avonturen draaien om een verloren manuscript van William Shakespeare. Op de grijsgekleurde pagina’s van het boek duik je in het verleden en volg je het ontstaan van het manuscript, in het heden volg je een zoektocht naar het opnieuw opgedoken manuscript. Het ‘warme’ einde van beide avonturen zorgt voor een passend slot.
Opnieuw slaagt Mark Tijsmans er in om de lezer te boeien door fantasierijke personages tot leven te brengen. Spanning en humor vormen een geslaagde combinatie voor fijn leesplezier, wat met dit boek weer gegarandeerd is. Het eerste deel van deze trilogie werd in 2009 bekroond door de Kinderjury, Wiet wordt beroemd. Daarom ook dat een trilogie uit veel meer delen mag bestaan dan drie.
Wiet verdient dat…

 

Mik Ghys
mei 2009 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:04 juni, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009