· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Mijn Lieve Vijand

 Reeks:

 

 Auteur:

 Dirk Bracke

 Aantal blz.

 239

 Illustrator:

 (omslag) Jan Bosschaert

 ISBN:

 9789059325067

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 WO II, verliefdheid

 Prijs: €

 15,95

 

 

In het grensgebied tussen België en Nederland blijven de gevolgen van het oorlogsgebeuren eerder beperkt. De mensen trachten hun leven zo normaal mogelijk te leven. Victor smokkelt met zijn vader voedsel over de grens, Tilleke helpt haar moeder op de boerderij. Tot er een nieuwe grenswachter komt, Ulrich. Tilleke is op slag verliefd, maar dat wordt door niemand goedgekeurd. Haar relatie met Ulrich zorgt voor spanning in het gezin en tot roddel in het dorp, dus blijven beiden zoveel mogelijk uit het zicht. Toch blijft het niet onopgemerkt, al heeft Tilleke daar geen erg in. En dan is plots het einde van de oorlog in zicht. Hoe moet het nu?

Dit is een zoveelste verhaal over een kroniek van een aangekondigd drama. Al heel snel beseft de lezer wat er in het verhaal zal gebeuren en hoe het zal aflopen. Niet in de eerste plaats omdat de lezer weet hoe de oorlog afliep. Daarnaast geeft de auteur de lezer al snel heel wat informatie waarmee de lezer de puzzel in elkaar kan passen. De betrokken personages, Tilleke en Victor in het bijzonder, worden door de auteur nogal erg naïef geschetst. Maar verder in het verhaal gaat Tilleke heel gewillig in op de avances van haar vriend. Dat doet geen goed aan de geloofwaardigheid van het gegeven. Doorheen het verhaal worden gekende situaties van onderduiken, arrestatie, smokkel, verzet en samenwerking met de vijand verweven.
Het verhaal wordt voor een deel verteld vanuit het standpunt van Victor en voor een deel vanuit Tilleke. Dat geeft de lezer een iets ruimer beeld van de situatie. De personages evolueren ook mee in het verhaal dat zich afspeelt tussen 1941 en 1945. Het korte slot speelt zich zelfs in het heden af, maar kan het verhaal niet redden.
Weinig overtuigend verhaal over een gekend thema.

 

Pol Van Damme
mei 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:04 juni, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009