· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Hier komen de Vikingen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ari Berk

 Aantal blz.

 26

 Illustrator:

 M. Ceran, N. Chapman, A. Graham, N. Spender

 ISBN:

 9789047507505

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Engels: Maria Postema

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 How to be a Viking

 AVI:

 

 Thema’s:

 vikingen, samenleving

 Prijs: €

 15,95

 

 

In woord en beeld wordt uitgelegd hoe iemand een Viking wordt.  Met pop-ups, flapjes, boekjes, brieven en een bordspel krijgt elke bladzijde iets actiefs waar de lezer/kijker informatie opsteekt over het leven als Viking. Het boekje eindigt met de mededeling dat je nu alles weet om een echte Viking te worden.

Twaalf dubbele-pagina hoofdstukken trachten de lezer/kijker een beeld te geven over de samenleving van de Vikingen; hun wereldbeeld, hun goden, het dagelijkse leven, hun ontdekkingstochten, hun schrift en hun wapens. Op elk blad valt wel iets te speuren achter flapjes of kleine boekjes. Enkele bladzijden zijn voorzien van een pop-up en er staan regelmatig zinnen in runenschrift die de lezer kan ontcijferen nadat hij/zij het hoofdstuk over het schrift heeft gelezen.
De lezer/kijker krijgt een beeld van de Viking als de ruwe bonk die in een ruwe omgeving leeft maar een blanke pit heeft met oog voor feesten, verhalen, eerbied voor voorvaderen enz. Het beeld van de roofzuchtige plunderaar blijft, maar wordt met zachte bewoordingen omzeild.
De teksten zijn vrij eenvoudig en erg bondig; de illustraties doen echter eerder oubollig aan.
Het boekje zal vooral avontuurlijke jongere jongens aanspreken. Zij kunnen zich met dit boek een heldhaftige wereld bedenken en opgaan in hun fantasie.

 

Pol Van Damme
mei 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 mei, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009