· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 The Schwa Was Here

 Reeks:

 Made in the USA

 Auteur:

 Neal Schusterman

 Aantal blz.

 192

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789047701545

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Engels: Lydia Meeder

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 The Schwa Was Here

 AVI:

 9

 Thema’s:

 onzichtbaar zijn, willen opvallen

 Prijs: €

 14,95

 

 

Calvin Schwa valt helemaal niet op op school. De leerkrachten zien hem over het hoofd en de leerlingen weten niet dat hij in de klas zit. Zo onopvallend, zo onzichtbaar. En dan merkt Antsy hem toch op. Die onzichtbaarheid van Calvin fascineert hem. Samen doen ze proefjes die onvoorstelbaar goed lukken. De Schwa voert opdrachten uit en ondertussen mogen leerlingen weddenschappen afsluiten. Dit gaat goed tot hij bij een excentrieke oude man inbreekt. Die ziet hem wel en belt de politie. Antsy komt zijn vriend helpen en samen slagen ze er in om de man te overtuigen om de politie weg te sturen. Maar nadien zijn ze niet zo zeker dat dat wel een goed idee was, want nu moeten ze dagelijks de honden uitlaten van de oude man. En hij heeft nog meer opdrachten voor hen…

Iedereen kent wel iemand die schijnbaar onzichtbaar door het leven gaat, die nergens opvalt. Maar de Schwa is een geval apart, je moet duidelijk scherpstellen vooraleer je hem in beeld krijgt. Het is dan ook grappig dat de jongens wegkomen met die weddenschappen, dat hij echt overal kan opduiken zonder op te vallen. Antsy vindt het grappig en intrigerend, maar de Schwa worstelt met een ernstig minderwaardigheidscomplex. Dat wordt een stuk minder wanneer hij door de blinde Lexie ‘gezien’ wordt. Hij herleeft en voelt zich beter, tot hij ontdekt dat Antsy en Lexie een relatie begonnen zijn. Vanaf dat moment gaat het bergaf. Hij zoekt extremen op om te kunnen laten zien dat hij bestaat, hij wil opvallen. Maar wat hij ook probeert, het mislukt.
Dit is een fascinerend en tegelijk schrijnend verhaal over een onopvallende jongen die ‘gewoon’ wil zijn. Hij wil opgemerkt worden, laten zien dat hij bestaat, erbij horen. Antsy doet wat hij kan door een vriend te worden, maar uiteindelijk gaan zijn eigen gevoelens voor op die vriendschap. Het is voor hem ook te moeilijk om om te gaan met die onopvallendheid. Boeiend en intrigerend.

 

Mik Ghys
april 2009 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 mei, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009