· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Roos & Anders

 Reeks:

 

 Auteur:

 Kristien Dieltiens

 Aantal blz.

 98

 Illustrator:

 Seppe Van den Berghe

 ISBN:

 9789044810479

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 draken, anders zijn, vriendschap, bang

 Prijs: €

 14,95

 

 

Mevrouw Draak is ongerust. Ze heeft net vier eieren gelegd en gewoonlijk leggen draken maar drie eieren. Het ziet dan nog roze ook. Nadat er drie vreselijk lelijke draakjes geboren zijn, blijft alleen het roze ei nog over. Meneer Draak wil dat ei niet meer zien en geeft het een geweldige trap. Zo belandt het ei in de buurt van Anders, een jongen die stottert en daarom gepest wordt op school. Hij verstopt het ei in het tuinhok en probeert het uit te broeden. Hij hoopt dat de draak hem zal kunnen helpen om geen last meer te hebben van zijn pesters. Maar als de schaal eindelijk barst, komt er een kleine, schattige roze draak uit. Niets om schrik van te krijgen, integendeel. Hij verzorgt de kleine draak die zichzelf ‘Roos’ genoemd heeft. Roos wil op stap. Na een geschikte vermomming gezocht te hebben neemt Anders haar mee in een kinderwagen. Maar met Roos op stap gaan is een wandeling vol verrassingen…

Anders stottert en wordt gepest. Hij heeft ook zijn naam niet mee. Hij voelt zich dan ook anders dan de anderen. Wanneer hij het roze ei vindt en ontdekt dat het een drakenei is, slaat zijn fantasie op hol. Dankzij dit ei denkt hij al zijn problemen te kunnen oplossen. Tot Roos uit het ei komt. De ontgoocheling is groot, tot Anders ontdekt dat Roos heel wat in haar mars heeft. Anders zijn is zeker niet minder zijn. Door dat te ontdekken bij Roos, durft hij zelf ook meer. Dat ook het meisje waar hij een oogje op heeft plots aandacht schenkt aan hem, geeft hem moed. Vriendschap versterkt je zelfvertrouwen. Dit fantasierijke verhaal toont dat anders zijn dan de rest best de moeite waard kan zijn. Sfeervolle illustraties vullen het verhaal aan. Ze benadrukken de gevoelens van de personages of zorgen voor een humoristische invalshoek. Vooral de grote angstwekkende draken en de kleine schattige Roos spreken tot de verbeelding.
Dit boek is een uitgave ten voordele van Een hart voor Limburg, het streekfonds dat financiële steun biedt aan projecten die ten goede komen aan kinderen en jongeren in Limburg die bijzonder kwetsbaar zijn. Het zet zich in om de lokale solidariteit en verdraagzaamheid te stimuleren. (www.eenhartvoorlimburg.be)

 

Mik Ghys
april 2009 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:12 mei, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009