· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Operatie Bernie Buiten

 Reeks:

 

 Auteur:

 Hilde Vandermeeren

 Aantal blz.

 62

 Illustrator:

 Lotte Leyssens

 ISBN:

 9789059082922

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 

 AVI:

 7

 Thema’s:

 eenoudergezin, nieuw samengesteld gezin

 Prijs: €

 14,50

 

 

Cath is boos. Haar mama heeft weer een nieuwe vriend en omdat de twee vorige niet meevielen, wil ze nu tijdig actie ondernemen. Bernie mag niet blijven. Ze moet echter toegeven dat hij moeite voor haar doet en zijn beloftes nakomt. Ze raakt ook erg gesteld op zijn oude hond Isabelle. Maar dan luistert ze een gesprek af tussen haar moeder en Bernie, die blijkbaar geen zin heeft om Cath mee op vakantie te nemen. Dan is de maat vol: Bernie moet weg!

Dit verhaal kent een mooie opbouw. Cath geeft een beeld van haar leefsituatie en maakt een plan. Ze is het beu dat haar leven met haar moeder telkens weer verstoord wordt door foute mannen en start onmiddellijk met een strijdplan. Het is moeilijk om vol te houden, deze man lijkt heel veel begrip te hebben voor haar situatie en probeert rekening te houden met haar. Het afgeluisterde gesprek bevestigt haar vermoeden dat alle mannen een verborgen agenda hebben. Ze werkt Bernie buiten en is tevreden. Tot ze merkt dat haar moeder nog steeds met hem afspreekt. Wanneer ze hoort dat Isabelle stervend is, gaat ze onmiddellijk op bezoek.
Dit is een vrolijk boek met zeer realistische trekjes. Het is voor kinderen niet aangenaam om de relaties van hun ouders mee te moeten volgen. Maar ze moeten ook kunnen inzien dat het soms kan meevallen, dat er hoop is op een gelukkige toekomst samen. Door Caths belevenissen merk je dat misverstanden voor veel ellende kunnen zorgen, maar dat geluk heel dichtbij kan zijn. Een vrolijk boek over een nieuwe gelukkige familie.

 

Mik Ghys
april 2009 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:12 mei, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009