· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Boto

 Reeks:

 

 Auteur:

 Marita de Sterck

 Aantal blz.

 62

 Illustrator:

 Jan Bosschaert

 ISBN:

 9789056179045

 Uitgever:

 Van Halewyck

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 opgroeien, liefde, Amazonewoud

 Prijs: €

 14,95

 

 

Op een rustige avond vertelt een Indiaanse grootmoeder aan haar kleinkind over de mysteries en de krachten die in de Amazone en haar wouden verscholen liggen. Niets is wat het lijkt, en dat toont ze aan door het verhaal te vertellen van Boto. Boto is een roze dolfijn in de Amazone, wie hem ziet moet hem beminnen. Maar pas op, hij is een verleider, een gevaar. Toch zijn alle meisjes weg van hem. Als hij zich op een avond verandert in een knappe jongen, is het hek van de dam. Hij kiest Riawa, die tot dan alle aanzoeken heeft afgeslagen omdat ze alleen maar droomt van Boto. Ze dansen de hele avond en daarna gaat ze met hem mee. Haar vriendinnen en ouders willen haar tegenhouden, maar ze luistert niet. Alleen de sjamaan kan hulp bieden. Door zijn tussenkomst verandert de man in zijn oorspronkelijke gedaante en sterft. Maar dat is buiten de liefde van de meisjes en de vrouwen van het dorp gerekend.

Het Boto-verhaal bestaat in verschillende versies. Marita de Sterck beluisterde ze en bracht er een eigen versie van. In een rijke taal die aansluit bij de mondelinge verteltradities brengt ze dit initiatieverhaal dat aansluit bij de groeirituelen bij Indiaanse meisjes. Ze beschrijft de verleiding die groeit door de bewegingen van de ander te bekijken en bewonderen. De aantrekkingskracht van die ongrijpbare natuurkracht is onverbiddelijk in dit liefdesverhaal. Maar het is niet alleen de tekst die je die verleiding laat voelen, daar heeft de illustrator Jan Bosschaert wel voor gezorgd. Bekend van zijn stripreeks ‘Jaguar’ waarin de Indiaanse cultuur mee centraal staat, was hij de ideale partner om dit verhaal in beeld te brengen. Zijn illustraties, telkens over twee pagina’s, nemen je mee op reis en dompelen je helemaal onder in die Indiaanse sfeer. Het Amazonewoud en al zijn verrukkingen komen tot leven in zijn sfeervolle illustraties. Het in elkaar vloeien van mens en dier, van levende wezens en natuur, verlegt de grens tussen realiteit en verhaal.
Door zijn klein formaat zou je dit boek over het hoofd kunnen zien, maar doe dat zeker niet, dit is een boekje om te koesteren. Een aanrader voor elke tiener (en volwassene).

 

Mik Ghys
april 2009 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:12 mei, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009