· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Mama, waar is de hemel?

 Reeks:

 Caranella vertelt

 Auteur:

 Heidi Delen

 Aantal blz.

 26

 Illustrator:

 Véronique Breugelmans

 ISBN:

 9789081116879

 Uitgever:

 Fortunella

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 dood, verlies, missen

 Prijs: €

 14,50

 

 

Katrijns oma is overleden en daardoor is het druk bij haar thuis. Ze wil graag haar oma nog een keer zien en mag mee naar het rouwcentrum. Wanneer ze wil te weten komen hoe je in de hemel moet komen, kan niemand haar een antwoord geven. Ze is erg verdrietig omdat haar oma dood is, maar voelt telkens een warm gevoel als ze aan oma denkt. ’s Nachts droomt ze van oma en kan al haar vragen aan haar stellen. Oma stelt haar gerust en vertelt haar over haar engel die ze heeft ontmoet. Iedereen heeft zo’n engel, dus moet Katrijn niet droevig zijn. Alles is ok.

Op een speelse manier probeert de auteur duidelijk te maken aan kinderen wat doodgaan voor haar betekent. Zij gelooft dat je als je sterft, een mooi wit licht ziet schijnen. Als dat licht dichterbij komt, zie je je vrienden terug die gestorven zijn en engelen. Je ontmoet er ook je eigen engel, die je al die jaren heeft bijgestaan. De dode oma in dit verhaal stelt op die manier haar kleindochter gerust. Die wordt er minder droevig door, omdat oma tevreden is met hoe het nu is. Ze mag oma nog missen, maar het zal gemakkelijker overgaan als ze beseft dat oma gelukkig is.
Niet iedereen bekijkt de dood op deze manier. De auteur gebruikt deze invalshoek om dit verhaal te vertellen en kinderen te helpen om met hun verlies om te gaan. Maar wie niet in het heldere licht en engelen gelooft, kan dit boek beter links laten liggen. Je kan het dan immers niet met overtuiging voorlezen en dat voelen kinderen. De achterliggende gedachte die de auteur probeert mee te geven is geruststellend, maar niet voor iedereen geloofwaardig. De illustraties komen wat oubollig over maar proberen toch de sfeer van het verhaal mee te geven.

 

Mik Ghys
april 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:10 mei, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009