· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Hoe het varken aan zijn krulstaart
 kwam

 Reeks:

 

 Auteur:

 Gerda Dendooven

 Aantal blz.

 40

 Illustrator:

 Gerda Dendooven

 ISBN:

 9789045107592

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 schepping, volksverhaal, dieren, God

 Prijs: €

 13,95

 

 

Dendooven bewerkte dit oude volksverhaal, dat velen kennen in de versie van Felix Timmermans, op haar typische eigengereide manier: grotesk en vol humor, en tevens gevoelig en herkenbaar voor zowel de 'grote' als de 'kleine mensenwereld' van nu.

Toen God de dieren had geschapen, waren zij allemaal naakt en hadden zij geen naam. De engel Gabriël vraagt nu aan God om zijn werk af te maken.
Na lang aandringen geeft God toe en daalt hij op aarde neer, gezeten op een wolk met vele helpers en nog meer bagage.
De organisatie valt niet mee, maar na een lange en drukke werkdag hebben alle dieren een persoonlijke behandeling gekregen en een eigen naam en besluit God terug naar de hemel te keren.
Maar dan komt daar in de verte een roze stip aangerend. Het roze diertje had zich overslapen en wil kost wat kost ook een naam en vleugels om te vliegen. God, kribbig en met veel tegenzin, heeft echter andere plannen voor het dier. En zo krijgt het zijn naam: varken of zwijn, en krijgt het een krulstaart.
En of het varken nu kan vliegen? Naar het schijnt is het hem al eens gelukt, maar niemand heeft het gezien...

Het verhaal wordt bevolkt door hilarische figuren die zowel kinderen als volwassenen zullen bekoren: een nederige, stokoude engel Gabriël die sloft en enkel nog flauwtjes wat tonen uit zijn trompet krijgt, een nukkige Goede God de Vader met weinig geduld en een druk gevulde agenda, een kleurrijke bende dieren, om ter domst en om ter ongeduldigst, en een klein varkentje dat niet van ophouden weet.
De opbouw van het verhaal is helder en het staat vol pittige en verrassende uitroepen en dialogen. Dit kenmerkt de figuren en geeft hen kleur en geeft het verhaal een flinke dosis humor en een gedegen vaart.
In de illustraties zien we Dendooven experimenteren met nieuwe technieken, terwijl haar herkenbare stijl goed zichtbaar blijft. Met schaar en papier plakt ze heldere collages bij elkaar. Deze combineert zij nu met aandoenlijke schilderijen en expressieve lijnen. Door alles in een winterlandschap te kaderen, creëert zij illustraties met een zekere zachtheid die het geheel ten goede komen.

Een geslaagde combinatie van oud en traditioneel met nieuw en eigentijds. Fris en aandoenlijk.

 

Eric Vanthillo                                                                                               
maart 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:04 april, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009