· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Tobie Lolness, de ogen van Elisha

 Reeks:

 

 Auteur:

 Timothée de Fombelle

 Aantal blz.

 382

 Illustrator:

 François Place

 ISBN:

 9789045107233

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Frans: Eef Gratama

 Leeftijd:

 +10

 Originele titel:

 Tobie Lolness II, Les yeux d’Elisha

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 fantasie, boomvolk, vriendschap

 Prijs: €

 16,95

 

 

Tobie Lolness (anderhalve millimeter groot) is ontsnapt aan zijn vijand Leo Blue en houdt zich schuil aan de voet van de grote boom waarin hij is opgegroeid.  De boom is inmiddels doodziek want de schurken van Leo Blue hebben een enorme krater  in het hart ervan geslagen. De tijd dringt. Tobie weet niet of zijn ouders nog in leven zijn en of hij zijn vriendin Elisha ooit nog zal terug zien. Hij klimt naar boven en gaat naar hen op zoek, een race tegen de tijd begint...

Dit vervolg op het eerste deel over Tobie Lolness (Op de vlucht) is een ijzersterk, meesterlijk geschreven verhaal waarin de lezer wordt meegesleept in een totaal andere wereld, waar een zeer klein volk in en rond een grote boom leeft. Tijdens de zoektocht van Tobie naar zijn ouders en naar Elisha gebeurt er rondom hem heel veel, met vriend en vijand. Op die manier kent het verhaal vele vertakkingen, zoals de boom zelf waarin alles zich afspeelt, maar deze zijsprongen doen geen afbreuk aan de spanningslijnen of de samenhang van het geheel. Integendeel, de auteur slaagt erin om deze fantastische wereld zo levensecht te beschrijven dat je als lezer betrokken bent en blijft bij het gehele verhaal. Je ziet als het ware wat er met Tobie en zijn vrienden gebeurt: erg filmisch maar tegelijkertijd ook heel gevoelig en poëtisch geschreven, door de ogen van de verschillende personages, hoe klein hun rol ook is. Er gebeurt heel veel maar je blijft genieten van de sfeer zonder een opgejaagd gevoel te krijgen door de opgebouwde spanning. Deze wereld in en rond de boom appelleert ook aan herkenbare situaties en gevoelens uit de ‘gewone’ wereld zoals de strijd tussen goed en kwaad, de angst voor het onbekende (in dit geval het Grasvolk, de Gladhuiden) en hoe die angst wordt gevoed, de kracht van liefde en vriendschap, moed en respect voor de natuur en omgeving.
Een waar meesterwerk en absolute aanrader. Je zou zo het eerste deel teruglezen om dan in één ruk het tweede deel aansluitend te verslinden!

 

Hilde Umans
februari 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 februari, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009