· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Mooi niet (over hedendaagse kunst)

 Reeks:

 

 Auteur:

 Stefan Boonen

 Aantal blz.

 88

 Illustrator:

 Willo Gonnissen

 ISBN:

 9789044810233

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 kunst, kunsteducatie, verbeelding, fantasie

 Prijs: €

 15,95

 

 

ZAP33, de educatieve cel van het provinciaal kunstencentrum Z33 in Hasselt, ontwikkelde een totaalproject voor jongeren rond kunst, kunst kijken en kunst tentoonstellen. Naast de doebox is er ook dit mooi vormgegeven boek.
Hierin leidt de Melkjongen je rond in een oude melkfabriek waar nu verschillende kunstenaars hun atelier hebben. Hij is een ware praatvaar en vertelt je honderduit over hedendaagse kunst, over materialen en inspiratie en hoe kunstwerken ontstaan en over de handel en wandel van hedendaagse kunstenaars. Tegelijkertijd doet hij je nadenken en standpunten innemen over kunst.
Het is geen doorsneeboek geworden over bekende kunstenaars of over de geschiedenis van de kunst, maar eerder een lees-, doe- en denkboek dat niet-conventionele (kunst)paden bewandelt.
In de rondleiding maak je kennis met een groot aantal onbekende kunstenaars die elk hun eigen drijfveer hebben om met kunst bezig te zijn. Daarnaast lees je ook tips rond kunst die je zelf kan uitvoeren thuis of in een museum of eender waar, en tenslotte vind je achteraan ook een (beperkte) verklarende woordenlijst die je helpt om de inhoud van dit boek beter te begrijpen.

Boonen schreef een vlotte tekst vol fantasie waarin je als lezer zelf een rol speelt. De Melkjongen verwelkomt je en neemt je mee op sleeptouw doorheen het gebouw. Tijdens de rondleiding vertelt hij je tal van verhalen waarin realiteit, fantasie en leugen door elkaar lopen. Je treedt als lezer voortdurend met hem in dialoog via gedachtengangen ('...').
Geen boek over kunst zonder kunstzinnige vormgeving, en daar is beeldend kunstenaar Gonnissen best in geslaagd. Hoewel bescheiden, prikkelen zijn speelse illustraties je fantasie. Hij gaat vrijelijk om met de inhoud van het boek en koos voor eigen illustraties ipv afbeeldingen van de ware kunstwerken. Zo werd het catalogusidee vermeden, maar versterken prenten en tekst elkaar in het stimuleren van je eigen verbeelding.

 

Eric Vanthillo
februari 2009

www.z33.be


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 februari, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009