· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Vliegen zonder vleugels

 Reeks:

 

 Auteur:

 Gerda Van Erkel

 Aantal blz.

 198

 Illustrator:

 (omslag) Bart Luijten

 ISBN:

 9789059082731

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 familiegeheim, leven zonder ouders,
 gevangenis

 Prijs: €

 15,95

 

 

Na elf jaar krijgt Manthe van haar grootouders te horen dat haar ouders en zus niet verongelukt zijn, maar wel vermoord werden door haar oudere broer Tibo. Manthe weet niet hoe ze dit in haar leven moet plaatsen. Het leven dat ze de afgelopen elf jaar heeft geleid, lijkt nu een leugen te zijn en het beeld dat ze van haar ouders en broer had volledig vals. Ze neemt het haar grootouders – die al die jaren voor haar gezorgd hebben – erg kwalijk. In haar hoofd struikelen allerlei vragen over elkaar. Eén vraag blijft door haar hoofd spoken: waarom heeft Tibo dit gedaan?

Dit erg schokkende gegeven is door de auteur op een bijzonder knappe wijze onder woorden gebracht. Hoewel er van echte spanning weinig sprake is, blijft de lezer erg geboeid verder lezen. Want ook hij/zij wil weten waarom Manthes broer dit gruwelijke feit gedaan heeft.
Samen met Manthe ontrafelt de lezer mee haar vroegere leven. Manthe herinnert zich nog wel dingen van vóór die fatale periode, hoewel ze dan pas zeven was. Ze tracht in haar herinneringen sporen te vinden die tot deze daad hebben aangezet.
Maar ook leeft de lezer mee met haar angst en twijfel als ze haar broer dan toch gaat opzoeken. In stukken en brokken ontdekken Manthe en de lezer wat er toen allemaal fout gelopen is.
De verschillende personages zijn heel sterk neergezet en komen bijzonder levensecht over. Ook de gevoelens worden erg knap uitgewerkt.
De reactie van Manthes grootouders, die geschokt reageren, zijn eveneens erg geloofwaardig geschetst.
Uiteindelijk zal Manthe gekwetst maar versterkt uit dit gebeuren groeien en krijgt het verhaal een onverwacht maar hoopvol einde.
Een bijzonder knap uitgewerkt en heel gevoelig geschreven verhaal dat menig jongere een andere kijk kan geven op bepaalde gebeurtenissen.
Een heel sterke aanrader!

 

Pol Van Damme
januari 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:15 februari, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009