· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Moeders zijn gevaarlijk met messen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Do Van Ranst

 Aantal blz.

 160

 Illustrator:

 (omslag) Wannes Van Giel

 ISBN:

 9789059082762

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 eenoudergezin, relatie, handicap

 Prijs: €

 15,95

 

 

Jef woont met zijn moeder en zijn gehandicapte zus in een flatgebouw met veel verdiepingen. Er is ook Suleyman, die veel hoger in het flatgebouw woont, maar erg veel met Jef optrekt. Jef heeft zijn vader nooit gekend en het verhaal gaat dat zijn moeder hem met een mes heeft neergestoken.
En dan is er ook nog Harry, de nieuwe vriend van Jefs moeder. Tussen Harry en Jef klikt het helemaal niet. Jef geeft hem – in stilte – de schuld van alle dingen die volgens hem fout lopen.
Op het glazenflessenveld kan Jef tot rust komen en nadenken zonder gestoord te worden.
Maar de spanning loopt op en Jef stuurt aan op een confrontatie.

Er wordt in dit verhaal een ietwat bevreemdende sfeer geschapen; de lezer wordt er wat ongemakkelijk van. Hij wordt zeer direct geconfronteerd met de gevoelens van Jef en Jef is niet direct een eenvoudig persoontje. Hij zit nogal dicht op zijn moeders huid en is onlosmakelijk verbonden met zijn zwakbegaafde zus, waardoor hij weinig ruimte laat voor anderen. Suleyman is eerder vervelend voor hem, maar zowat de enige waarmee hij kan praten. Harry, de vriend van zijn moeder, vindt hij een indringer waar hij geen goed woord voor over heeft. De buitenwereld is niet echt aanwezig op het glazenflessenveld na.
Er wordt heel wat leesbereidheid en doorzetting van de lezer gevraagd om zich in het verhaal in te leven en er door geboeid te raken. Er wordt heel veel gepraat en gedacht – voornamelijk door Jef – en er is weinig of geen spannende actie. Dit kan minder geoefende lezers al gauw de moed doen verliezen.
Een verhaal met heel veel inhoud waarover kan nagedacht of doorgedacht worden, maar dat mogelijk slechts door een beperkte lezersgroep zal worden gewaardeerd.

Bekroond met een Boekenwelp 2009 en met de Prijs Knokke-Heist Beste Jeugdboek 2008.

 

Pol Van Damme
januari 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009