· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het monster van Mariska

 Reeks:

 Levensecht

 Auteur:

 Kolet Janssen

 Aantal blz.

 73

 Illustrator:

 (omslag) William Ropp

 ISBN:

 9789044809213

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 kindermishandeling

 Prijs: €

 12,95

 

 

Mariska is niet gelukkig bij haar moeder. Integendeel, ze krijgt geen liefde, geen warmte. Ze wordt uitgescholden, gekleineerd en gedwongen mee te helpen. Haar vluchtplannen zijn enkel dromen en ze durft niemand te vertellen over wat haar overkomt. Maar Mariska is sterk en niet gemakkelijk klein te krijgen…

Dit is een erg schokkend verhaal over de subtiele manier waarop een volwassene een twaalfjarige het leven bijzonder zuur kan maken zonder dat de buitenwereld daar weet van heeft. Een reden voor dit gedrag wordt niet aangegeven en is ook niet belangrijk voor het verhaal. Het verhaal draait volledig om Mariska die moet zien te overleven in deze liefdeloze omgeving. Mariska is een expert geworden in het zich bijna onzichtbaar maken en in het analyseren van haar moeders stemmingen. Ze weet pijnlijk nauwkeurig wat er zal gebeuren bij weer eens iets wat volgens haar moeder fout of slecht is, wat haar moeder niet kan hebben en zich daarvoor afreageert op Mariska. Het leven lijkt op deze manier uitzichtloos voor Mariska en toch blijft zij optimistisch, ondanks de scheldpartijen die ze te verwerken krijgt. Mariska heeft voor zichzelf ‘hoofdkinderen’ bedacht die haar vrienden zijn en haar helpen en steunen. Voor haar moeder heeft ze een zeer toepasselijke naam bedacht die de afstand tussen haar en haar moeder nog vergroot. Het verhaal wordt door een alwetend auteur verteld die naast Mariska staat en registreert wat er gebeurt en ook verwoordt wat Mariska denkt en voelt.
Als het Mariska – met de hulp van een begrijpende leerkracht – toch een keer lukt om een week te ‘ontsnappen’ naar een kamp in de Ardennen, keert ze gesterkt naar huis terug. Want nu weet ze dat het mogelijk is om aan de nukken van haar moeder te ontsnappen, al zal dat nog niet direct helemaal lukken.
In dit korte bestek weet de auteur toch een erg krachtig verhaal uit te werken dat de lezer boeit, zij het met een grote verontwaardiging. Het geeft jongeren ook de kans om mogelijke signalen van zulk gedrag te herkennen.

 

Pol Van Damme
januari 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:15 februari, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009