· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het allerlaatste griezelverhaal

 Reeks:

 

 Auteur:

 Bies van Ede

 Aantal blz.

 335

 Illustrator:

 (omslag) Studio Marlies Visser

 ISBN:

 9789049923174

 Uitgever:

 Pimento

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 griezelen

 Prijs: €

 14,95

 

 

De ik-figuur ligt erg ziek in een donkere kamer. Hij kan zich niets meer herinneren, ook niet hoe hij hier beland is. Af en toe komt een vrouw in een witte jurk hem bezoeken. Zij vertelt hem griezelige verhalen. Langzaam maar zeker ontdekt de ik-figuur dat die verhalen iets over hém vertellen. Dan neemt zijn ‘leven’ een drastische wending.

Paul Van Loon schreef met de griezelbus-verhalen een hele reeks korte griezelverhalen bij elkaar die door het kaderverhaal met de bus een geheel vormden. Dit verhaal is op dezelfde manier opgebouwd. De ik-figuur zit zelf in een enigszins ‘penibele’ situatie en krijgt dan ook nog eens een aantal griezelverhalen voorgeschoteld. De tweede helft van het boek speelt zich dan wel op een andere locatie af, maar het stramien blijft hetzelfde.
Daardoor krijgt het verhaal een tweeledige structuur. Er zijn de griezelige verhalen die door één of ander personage worden verteld en die eerder los staan van het verhaal van de ik-figuur. Ze hebben er wel invloed op, maar de ik-figuur zelf speelt er niet in mee. En dan is er het verhaal van de ik-figuur zelf die in een heel aparte wereld terechtkomt.
De verhalen zijn dan ook geschikt om op verschillende momenten gelezen te worden; je zal de draad van het eenvoudige kaderverhaal niet kwijtraken als je het verhaal een tijdje laat liggen. Anderzijds vertragen alle verhalen die aan de ik-figuur worden verteld het kaderverhaal omdat het telkens onderbroken wordt door die verhalen. Liefhebbers van een samenhangend verhaal kunnen hier bedrogen uitkomen.
Het allerlaatste griezelverhaal is niet zozeer erg griezelig als vertelling – het is trouwens maar drie regels lang – maar als de lezer er over nadenkt is het inderdaad een heel benauwend idee.
Voor liefhebbers van eerder korte griezelverhalen die toch samen een geheel vormen.

 

Pol Van Damme
januari 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:28 januari, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009