· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Encyclopedie van de fantasie

 Reeks:

 

 Auteur:

 Judy Allen

 Aantal blz.

 144

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789054615859

 Uitgever:

 Baeckens Books/Bakermat

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Engels: Guy Brugmans

 Leeftijd:

 +10

 Originele titel:

 Fantasy Encyclopedia

 AVI:

 

 Thema’s:

 magische en mythische wezens

 Prijs: €

 17,95

 

 

Na een voorwoord en een inleiding volgen negen hoofdstukken waarin een hele verzameling fantasiewezens worden aangehaald en besproken. De teksten worden telkens ondersteund door illustraties van het betreffende fantasiewezen. In een kader worden ook enkele boeken of films vermeld waarin de fantasiewezens een rol spelen. Achteraan staat een lijst van de fantasiewezens en hun streek van voorkomen. Een woordenlijst en register sluiten het boek af.

Dit heel uitgebreid werk biedt de lezer/kijker een overzicht van een schare fantasiewezens. Over een aantal zal de lezer nog maar weinig gehoord hebben, andere klinken bekender in de oren. Van al deze wezens krijgt de lezer/kijker informatie over hun leefwijze en of ze al dan niet te betrouwen zijn.
Dat fantasie van alle tijden is, merkt de lezer aan het feit dat de makers ook heel wat mythische wezens opgenomen hebben die voorkomen in de Griekse en Romeinse mythologie.
Dankzij dit boek kan de lezer/kijker zich een beeld vormen van al deze magische wezens maar anderzijds worden zij aan de fantasie van de lezer/kijker onttrokken omdat ze in dit boek een gezicht en gestalte krijgen dat door de makers is bedacht, maar daarom niet overeenkomt met de eigen fantasie van de lezer/kijker.
De aangehaalde films en boeken zijn ook maar een keuze, want een aantal wezens komen evengoed in andere boeken en films voor die niet vermeld staan.
Het boek is heel verzorgd en kleurrijk en in groot formaat uitgegeven.
Een opzoekboek over magische en mythische wezens: elfen, trollen, heksen, tovenaars, draken, eenhoorns, meermannen, nimfen, feeën, djinns, boze geesten … tot spookschepen en griezelbeesten.

 

Pol Van Damme
januari 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:28 januari, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009