· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Mijn zwarte ziel

 Reeks:

 

 Auteur:

 Vrank Post

 Aantal blz.

 207

 Illustrator:

 (omslag) Wil Immink

 ISBN:

 9789022323175

 Uitgever:

 Manteau

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 jeugdinstelling, psychische angst, vlucht

 Prijs: €

 13,95

 

 

Twee jongeren, Leon en Deborah, in een gesloten psychiatrische jeugdinstelling vinden wel een manier om met elkaar te communiceren, in tegenstelling tot alle pogingen die de volwassen begeleiders doen – zonder enig resultaat. Beiden hebben heel wat meegemaakt en die gebeurtenissen hebben zich in hun hoofd vastgezet waardoor zij beiden ontspoorden in de maatschappij. Zullen zij een weg vinden om de draad van hun leven weer op te nemen?

Dit verhaal treft de lezer als een mokerslag. De auteur windt er geen doekjes rond; het verhaal wordt niet zachtjes verteld. Het is een rauwe brok realiteit die keihard verteld wordt en die in het hoofd van de jongeren zoveel schade heeft aangericht dat zij niet meer normaal kunnen functioneren.
Leon is zijn Afrikaanse land ontvlucht om te ontsnappen aan een godsdienstwaanzinnig leger met kindsoldaten terwijl de Nederlandse Deborah vlucht voor het meedogenloze geloof van haar ouders.
De auteur werkt daarvoor met flashbacks waardoor de lezer in stukjes en brokjes de vreselijke wereld van de jongeren leert kennen. Beide jongeren kunnen deze bedreigingen in hun leven niet verwerken of plaatsen en gaan er aan ten onder.
Wat Leon denkt en wat er zich in zijn hoofd afspeelt, staat in een ander lettertype dan de rest van het verhaal.
De manier waarop de jongeren uiteindelijk afrekenen met hun verleden kan bij de lezer vragen oproepen. Feit is dat zij daarmee een keuze maken en zelf beslissen wat ze doen en hoe, en dat ze niet meer van anderen afhangen die keuzes in hun plaats maken.
Een erg hard en aangrijpend verhaal met een controversieel slot.

 

Pol Van Damme
december 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 januari, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009