· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het geheim van de keel van de nachtegaal

 Reeks:

 

 Auteur:

 Peter Verhelst

 Aantal blz.

 64

 Illustrator:

 Carll Cneut

 ISBN:

 9789058385079

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 7

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 sprookje, macht, beknotting, China

 Prijs: €

 24,95

 

 

Op de achterflap van dit prentenboek lees je: 'Een fascinerende reis door een wonderlijke sprookjeswereld'. Dit is op zijn minst gezegd het effect van dit boek waarin Verhelst en Cneut het gekende sprookje van Andersen bewerkten tot een magistraal prentenverhaal dat respect afdwingt en dat zijn lezer/luisteraar/kijker meezuigt in een zintuiglijke wereld vol diepgravende emoties en exotische avonturen.

Een korte vertelling als inleiding over de almacht van de Keizer en de onderdanigheid van zijn duizend miljoen onderdanen, waarin de prachtige keizerlijke tuin zijn vormen krijgt, eindigt op een 'cliffhanger' die je verlangen stevig aanwakkert naar het verdere verloop van het verhaal.
Daarin leest de Keizer op een dag in het Boek der Tuinen der Tuinen dat het gezang van de nachtegaal mooier is dan de tuin zelf.
Hij is zwaar verbolgen hierdoor en wil kost wat kost die nachtegaal in zijn bezit hebben. Dankzij een meisje lukt dit ook en de Keizer en al zijn onderdanen zijn overgelukkig.
De nachtegaal wordt echter aan banden gelegd en vervangen door een mechanische nachtegaal (wel eentje van goud...).
Als alle nachtegalen gevlucht en verdwenen zijn, daalt er over de Keizer een immens verdriet en tegelijkertijd ook over gans het land.
Dankzij het meisje komt alles goed en ontdekken zij het geheim van de keel van de nachtegaal. Of is er geen geheim?...

Verhelst maakt van het origineel een tijdloos en zinderend verhaal waarin je elk woord als het ware 'proeft'. Met weinig woorden zegt hij o zo veel en tegelijkertijd is dit een virtuoze vertelling die je meezuigt in de Oosterse Keizerlijke wereld.
Ook de lay-out is uitgekiend. De zetting van de tekst in luchtige blokken geeft ruimte aan de fantasie van de lezer/luisteraar, net als de woorden zelf.
Alsook de illustraties van Cneut. Met zijn kleurrijke schilderijen versterkt hij en vult hij ook zijn eigen verhaalelementen aan.
Hij schetst een betoverende wereld vol figuren die in hun houdingen, hun beweeglijkheid en hun haast versteende gelaatsuitdrukkingen een expressiviteit vertonen die imponeert.
Grote kleurvlakken creëren innemende sferen, terwijl de vele details je ogen en je fantasie prikkelen als precieze miniaturen. Je raakt er niet op uitgekeken!
Kortom, een must in elke boekenkast voor klein én groot!

Bekroond met een Boekenwelp 2009, een Boekenpluim 2009, de Gouden Uil Jeugdliteratuur 2009, de Woutertje Pieterse Prijs 2009, een Zilveren Griffel 2009,Gouden Griffel 2009.

 

Eric Vanthillo                                                                                               
december 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:12 oktober, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009