· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Afrodite en de dood

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ritta Jacobsson

 Aantal blz.

 203

 Illustrator:

 (omslag) Evelina Thörnberg,Rolf van Kammen

 ISBN:

 9789078124184

 Uitgever:

 De Rode Kamer

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Zweeds: Jedidja Leander

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 Afrodite och doden

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 thriller, moord, zoektocht

 Prijs: €

 14,95

 

 

Op een avond verdwijnt Afrodites klasgenote Mikaela op weg naar huis. Enkele dagen later wordt Mikaela dood teruggevonden. Afrodite hoort en ziet allerlei elementen die haar doen besluiten zelf op onderzoek uit te gaan. Het brengt haar in een wirwar van vermoedens en halve waarheden die ze niet kan bewijzen. Ze twijfelt aan alles en iedereen; zelfs aan haar eigen vader! Maar Afrodite is ervan overtuigd dat de dader iemand is die zij kent. Ze volgt een gevaarlijk spoor.

Net als bij een thriller geeft de proloog bepaalde spanningselementen mee die de lezer een beetje informatie geven, maar hem prikkelt om verder te lezen. Daarna wordt het verhaal volledig verteld vanuit het standpunt van Afrodite, die haar zoektocht naar de moord op haar buurmeisje Mikaela wil ontrafelen.
Alles wat zij ziet en hoort vertellen, probeert zij in elkaar te puzzelen zodat zij de oplossing zou kunnen vinden. Ondertussen leert de lezer Afrodite beter kennen, want het leven gaat voort en Afrodite heeft een oogje op haar overbuurjongen, die ook nog eens bij haar in de klas zit. Hun beider honden vormen een gemeenschappelijk element. Anderzijds zit Afrodite met een heleboel vermoedens die haar gemoed bezwaren en waar ze geen klare kijk op krijgt. Ze begint zelf gevolgtrekkingen te maken die niet altijd positief uitvallen bij de betrokkenen.
Ook het gezin waarin Afrodite leeft heeft zo zijn eigenheden en die leert de lezer evengoed kennen; gezien door de ogen van Afrodite.
De epiloog komt echter wat onduidelijk en verward over en laat de lezer niet geheel bevredigd achter.
De lay-out lijkt wat oubollig: een nogal stijf en strak lettertype en aanhalingen die niet dikwijls meer gebruikt worden.
Goed voor een tijd ontspannende spanning.

 

Pol Van Damme
december 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 januari, 2009
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2009