· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Beroemde kunstenaars

 Reeks:

 

 Auteur:

 Charlie Ayres

 Aantal blz.

 96

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789045107219

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Engels: Pauline Michgelsen

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 Lives of the Great Artists

 AVI:

 

 Thema’s:

 kunst, kunstenaars

 Prijs: €

 17,50

 

 

Dit boek geeft een overzicht van een aantal grote kunstenaars uit de afgelopen 700 jaar, beginnend bij Giotto en eindigend bij Van Gogh. Over elk kunstenaar krijgt de lezer/kijker een korte uiteenzetting, meestal met diens zelfportret eronder. Daarnaast is een kort verhaal geplaatst dat een typisch gebeuren uit het leven van de kunstenaar verwoord. In dat verhaal worden een aantal belangrijke werken vernoemd die ook zijn weergegeven. Een aantal van deze kunstwerken krijgen een afbeelding op een volledige pagina. Bij elk kunstwerk staat ook nog een korte informatieve tekst. In een kader staan ook nog enkele bijzondere weetjes over de kunstenaar en de jonge lezer krijgt telkens enkele tips om zelf iets rond deze manier van werken te doen. Achteraan staat nog een kort overzicht van het leven van elke kunstenaar. Er wordt ook vermeld in welke musea en op welke website men deze kunstwerken kan gaan bewonderen. Een verklarende woordenlijst en een beeldverantwoording sluiten het boek af.

Dit boek is op een groot formaat uitgegeven en is tot in de details bijzonder verzorgd. Het bevat een schat aan afbeeldingen van de kunstwerken. De taal is heel goed afgestemd op de doelgroep en de typerende verhaaltjes bij elk kunstenaar komen levensecht over. De lezer/kijker krijgt op deze manier een overzicht van 700 jaar schilderkunst. Men geeft geen theoretische of technische uitleg over bepaalde stijlen of strekkingen, maar toch geeft men de jonge lezer/kijker heel wat informatie over de manier van werken van deze kunstenaars en kan de lezer/kijker heel duidelijk de verschillen zien en vergelijken bij deze kunstenaars. Het is duidelijk dat de auteur een keuze heeft moeten maken en dat er natuurlijk andere bekende kunstenaars ontbreken. Dat doet echter niet af aan het feit dat de jonge lezer/kijker een prachtige inkijk krijgt in de schilderkunst van de afgelopen 700 jaar.
Dit erg verzorgde boek met een erg knappe lay-out is heel overzichtelijk en toegankelijk. Het kan menig jongere (en oudere) aanzetten om aandachtiger en opener naar kunst te kijken.
Een aanrader!

 

Pol Van Damme
december 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:23 december, 2008
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008