· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Mama Lucinda (+ cd)

 Reeks:

 

 Auteur:

 Koen Van Biesen

 Aantal blz.

 46

 Illustrator:

 Koen Van Biesen

 ISBN:

 9789059324732

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 vampiers, griezelen, fantasie

 Prijs: €

 18,95

 

 

In 'Mama Lucinda, een beetje vampier', speelt Van Biesen met alle clichés van griezelverhalen en vampiers en kneedt ze tot een sferig prentenboek vol bloed en ongewone zaken, op maat van kinderen.
Mama Lucinda is geen gewone mama. Tegen haar dochter zegt ze bijvoorbeeld  niet “Ik hou van jou”, maar wel: “Jij, jij bent een meisje om op te vreten”.
In haar huis vind je geen gezelligheid of de geur van warme chocolademelk, maar wel lege gangen, krakende trappen, ijselijk gegil en een butler met een bijl in zijn hoofd.
In de kamer van haar dochter vind je geen zacht bedje, maar wel een doodskist als bed en een muziekdoos met een skelet erin.
En vriendjes komen er niet op bezoek. Of toch, ooit is er ééntje langs geweest. Maar hij verdween. En 's avonds serveerden de butlers een bijzonder smakelijk soepje met lekkere stukjes en brokjes erin ...

Sfeer alom, maar als verhaal blijf je op je honger zitten. Het geheel komt niet verder dan beschrijvingen en vergelijkingen tussen de gewone wereld (van de lezer/kijker) en de griezelwereld (van het hoofdpersonage en haar mama). Spanning en suspense ontbreken, niettegenstaande typische ingrediënten van dit soort verhalen.
Maar de auteur/tekenaar/componist heeft zich blijkbaar vooral op de sfeer gericht, waar hij wel in geslaagd is.
Sprekende figuren met duistere schaduwen plaatst hij in suggestieve perspectieven. Soms zie je enkel een uitvergroot en dreigend detail, een andere keer een ganse prent vol (griezel)details. De mix van technieken sleept je mee in een duistere wereld die je verbeelding aanspreekt.
Dit alles wordt stevig versterkt op de bijgeleverde audio-cd. Hierop vertelt en zingt Veerle Baetens met veel expressiviteit. Haar verhaal wordt ondersteund door de nodige (griezel)geluiden en de muziek is eenvoudig en sober.
Op het einde van de cd vind je ook instrumentale versies van de liedjes en op de website van Abimo kan je de liedjesteksten downloaden. Zodat je lekker zelf kan meezingen.

 

Eric Vanthillo
december 2008


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 december, 2008
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008