· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Spik en Spek leesbox 2 (6 titels)

 Reeks:

 Spik en Spek

 Auteur:

 Heidi Smits, Moniek Vermeulen

 Aantal blz.

 36 per titel

 Illustrator:

 Frieda Van raevels

 ISBN:

 9789059324671

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 6

 Originele titel:

 

 AVI:

 2

 Thema’s:

 natuur, dieren, vriendschap

 Prijs: €

 44,75

 

 

Deze box bevat zes vrolijke leesboekjes voor het leesniveau AVI 2. Spik en Spek zijn dikke vrienden en beleven heel wat in het bos waar ze wonen.
In ‘spik is ziek’ heeft Spik veel jeuk. Spek probeert haar te helpen maar dat mislukt omdat hij de verkeerde pillen geeft. Als Spik beter is, wordt Spek natuurlijk ziek.
In ‘het plan van spik’ gaan Spik en Spek samen knutselen. Ze vinden een hoop hout en willen een vlot maken, of een kar, of toch maar een boomhut…
In ‘een fluit en een trom’ maken ze samen muziek. Ze krijgen zelfs nog andere bosvriendjes mee met zelfgemaakte instrumenten.
In ‘spik, spek en dol’ maken Spik en Spek kennis met Dol, de mol. Spik wil Dol beter laten zien door de bril van haar mama te geven, maar dat haalt niets uit voor een mol.
In ‘spik en spek in bad’ maakt Spek Spik per ongeluk vuil. Net nu ze een mooi wit kleedje aan heeft. In bad dan maar, en dat wordt een heel feest.
In ‘spek is boos’ wil Spek niet geloven dat Spik zijn taart niet opgegeten heeft. Tot hij de vos stiekem ziet snoepen.

Elk verhaaltje is vlot en duidelijk geschreven. Eenvoudige dialogen zorgen voor genoeg vaart in elk verhaal. De gebeurtenissen liggen dicht bij de leefwereld van de lezers, zodat ze geen moeite hebben met de belevenissen van deze twee vrienden.
De zachtgekleurde illustraties sluiten perfect aan bij de tekst, zodat de lezer helemaal in het verhaal kan duiken. Leuke leesoefeningen voor wie nog niet zo lang kan lezen.
Achteraan staan nog enkele ‘Spik en Spel’-oefeningen. Daarin wordt getest hoeveel de lezer onthouden heeft van het verhaal, of de verhaallijn duidelijk is en of details onthouden werden. Zinnen zoeken, zinnen kiezen, waar of niet waar en kiezen wie wat deed: allemaal testjes voor de concentratie en het doorzicht in een verhaal. Zo bieden deze boekjes nog meer dan alleen maar mooie verhalen.

 

Mik Ghys
november 2008 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 december, 2008
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2008